Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gelderse Vallei voert sneldiagnostiek darmkanker in

Ziekenhuis Gelderse Vallei stelt voor het darmkankeronderzoek onlangs de eendagsdiagnostiek in. Op één dag krijgt de patiënt alle benodigde onderzoeken met daarna de uitslagen en het behandelplan van de chirurg.

Patiënten komen via de huisarts of het bevolkingsonderzoek darmkanker voor een colonoscopie naar het ziekenhuis. Als daaruit blijkt dat er een kwaadaardige tumor in de dikke darm zit, is onderzoek nodig naar eventuele uitzaaiingen. Er wordt dan een CT-scan en eventueel een MRI-scan gemaakt. De tijd tussen de colonoscopie en een eventuele operatie is drie weken. Tussen de scans en het bespreken van de uitslagen met de patiënt zat tot voorkort tien dagen.

Advies voor behandeling

Iedere maandagochtend is er plek voor nieuwe patiënten gereserveerd. De patiënt krijgt een CT-scan en een MRI-scan. Tussen de middag overleggen de MDL-arts, chirurg, radioloog, radiotherapeut, oncoloog, patholoog en verpleegkundig specialist met elkaar. Zij bespreken de uitslagen en stellen een advies voor de behandeling op.

’s Middags heeft de patiënt een afspraak met de chirurg en bespreken zij samen de uitslagen en de behandeling. Vervolgens heeft de patiënt een gesprek met de anesthesist en de verpleegkundige.

Onzekerheid

Hanneke Kleijwegt: verpleegkundig specialist in het DarmLeverCentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei: “Voor patiënten is de onzekerheid na die onderzoeken heel erg moeilijk. Daarom vonden wij het belangrijk om die tijd te verkorten. Dat was best lastig. Je moet niet alleen zorgen dat veel verschillende zorgverleners op dezelfde dag hun onderzoeken kunnen doen, maar ook dat zij de uitslagen die dag met elkaar kunnen bespreken en het behandelplan kunnen opstellen. Maar dit is ons gelukt”

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.