Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gesprekshulp Behandelgrenzen ondersteunt coronapatiënten en zorgverleners

Om patiënten en zorgverleners te ondersteunen, heeft PATIENT+ de gesprekshulp ‘behandelgrenzen’ doorontwikkeld. De gesprekshulp is per direct gratis beschikbaar voor alle ziekenhuizen, huisartsenpraktijken en verpleeghuizen.

De gesprekshulp ‘behandelgrenzen’ is bedoeld voor kwetsbare ouderen met (verdenking op) het coronavirus. Behandelingen als beademen, reanimeren of een opname op de Intensive Care kunnen in dat geval nadelen hebben.

Nadenken

De persoonlijke situatie en behoeften van ouderen maken dat hun opvattingen hierover verschillen. Behalve persoonlijke voorkeuren maken ook kortademigheid, emotie en beperkte tijd de gespreksvoering en besluitvorming complex. Het is daarom belangrijk dat patiënten al vóór het opstarten van een behandeling nadenken over de behandelopties en -beperkingen.

Meer inzicht

De gesprekshulp ‘behandelgrenzen’ geeft patiënten medisch-inhoudelijke informatie over de voordelen, nadelen en resultaten van behandelopties. Ook helpt de gesprekshulp patiënten meer inzicht te verkrijgen in hun eigen voorkeuren. Zo gaan patiënten goed voorbereid in gesprek met hun zorgverlener en ondersteunt de gesprekshulp in de gezamenlijke besluitvorming.

Wensen en behoeften

De inhoud van de gesprekshulp is gebaseerd op de wensen en behoeften van artsen werkzaam op de afdelingen geriatrie, interne geneeskunde, SEH en Intensive Care mede tot stand gekomen met het Albert Schweitzer en door het UMCU met steun van Coöperatie VGZ. Bernhoven, Noordwest Ziekenhuisgroep en Zorggroep Synchroon en hebben aangegeven snel te starten. Zorgverleners kunnen de gesprekshulp ook inzetten tijdens de reguliere zorg.

De gesprekshulp is beschikbaar als pdf-versie en als online instrument. Zorgverleners kunnen de gesprekshulp aanvragen via contact@patientplus.info of door het online aanvraagformulier op de website van PATIENT+: www.patientplus.info.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.