Door Pierre de Winter
Het gesprek over value based healthcare gaat vrijwel altijd over ziekenhuizen. Vergroting van de waarde voor de patiënt kan natuurlijk in alle medische disciplines. Ernst Klunder, voorzitter van de raad van bestuur van Dimence, vertelde tijdens het congres VBHC in de praktijk van 5 april over een recent Nederlands voorbeeld; vier GGZ-instellingen hebben in december vorig jaar de stichting Volante opgericht.
Serieuze stappen
Dimence Groep, GGZ Eindhoven, GGZ Noord-Holland Noord en Lentis hebben deze vereniging opgezet om hun samenwerking te stimuleren en te faciliteren. Doel is de zorg te verbeteren door continue kwaliteitsverhoging en innovatie en zo daadwerkelijk beter aansluiting te vinden bij de noden van de klant. Om kort te gaan: deze vier GGZ-instellingen, die samen met 10.000 medewerkers zo’n 10 procent van de GGZ-cliënten in Nederland bedienen, willen serieuze stappen maken op het gebied van Value Based Healthcare.
Shared decision making
Klunder: “It’s in the air, wat het risico met zich meebrengt dat het gewoon de volgende hype zal blijken te zijn. Echter, het inspireert onze professionals enorm en gezien de respons op de cliëntonderzoeken die we aan het doen zijn, onze klanten ook.”
Klunder merkt op dat de GGZ op het gebied van shared decision making voorop loopt. “Het gesprek over wat van waarde is voor de patiënt, dat voeren wij natuurlijk al”, aldus Klunder. “Herstel van een geestelijke aandoening heeft sowieso meerdere dimensies dan alleen de medische. Persoonlijk en maatschappelijk herstel, en wat een patiënt daaronder verstaat, spelen bij ons van het begin af mee in de behandeling. En wat te denken van het behandelplan dat wordt ondertekend door de patiënt. Dat is een hele mooie opmaat naar value based healthcare.”
Volante heeft een pilot opgezet voor de doelgroep ‘Angst & Stemming’ en daarvoor zelf een uitkomstenset ontworpen waarop de resultaten gemeten zullen gaan worden. Klunder: “We kijken naar zeven uitkomsten: de klantwaardering; de symptoomreductie die we hebben gerealiseerd; de duur van de behandeling; de doorlooptijd van de behandeling; de kostprijs; de recidive (terugkomst) en de wachttijd.”
Ergens beginnen
Hij vervolgt: “Er zullen vast nog aanpassingen in deze lijst gaan plaatsvinden, maar je moet gewoon ergens beginnen met value based mental health.” Proefprojecten voor de acute psychiatrie en één gewijd aan het thema veiligheid staan ook op de rol voor de nabije toekomst en de zogenoemde ‘stakeholders’ bij de GGZ, zoals zorgverzekeraars, lokale overheden, woningcorporaties en andere zorg- en welzijnsinstellingen zijn opgelijnd om mee te kijken. “We kunnen dit alleen maar succesvol doen als we een sfeer van samenwerking en vertrouwen weten te creëren, dus we hebben besloten onze resultaten onverkort met die partijen te delen.”
Verrast
Klunder laat weten verrast te zijn door het animo dat de projecten teweegbrengen onder de psychologen en psychiaters bij de Volante-organisaties. Temeer daar het delen van patiëntdata binnen de GGZ nog bepaald niet onomstreden is. “De GGZ is het grootste medisch specialisme van Nederland, met het grootste aantal beoefenaren. En die vinden er ook allemaal wat van.”
Zo hadden psychologen bij een onderzoek naar hoe datagebruik hun werk zou kunnen ondersteunen, in meerderheid de digitale verzameling van patiëntervaringsindicatoren geschrapt als nuttig middel. “Precies datgene wat we bij vbmhc het hardst nodig hebben”, sprak Klunder. “Daar moeten we op nationaal niveau nog wel iets mee.”