Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Goede zorg begint bij zorgverlener zelf’

Goede zorg draait niet alleen om de patiënt, maar ook om de zorgverlener. Alleen wie goed voor zichzelf zorgt, kan goed voor anderen zorgen.

Compassion, compassion, compassion. And a whole lot a kindness. Dat is waar het om draaide op de internationale Planetree conferentie in Orlando. Amerikaanse denkers en disruptors kwamen eind oktober bij elkaar om samen met een internationaal gezelschap van uiteenlopende zorgprofessionals person centered care naar een hoger niveau te tillen.

Niet alleen de patiënt en familie staan hierin centraal, maar ook de zorgverlener. De belangrijkste boodschap van het driedaagse event is misschien wel die van ‘selfcare’. ‘Hoe we elkaar behandelen, zou net zo belangrijk moeten zijn als de zorg die we verlenen aan onze patient’, sluit verpleegster en schrijfster Renee Thompson het event op dag drie af.

Negatieve impact

Als een zorgverlener zich ondergewaardeerd voelt, heeft dit een negatieve impact op patiëntbeleving, patiëntveiligheid en de kwaliteit van de geboden zorg. Dat blijkt uit diverse persoonlijke verhalen én harde cijfers: uit Amerikaans onderzoek blijkt dat maar liefst 99 procent van de artsen van mening is dat onbeleefd gedrag van de zorgprofessional een negatieve impact heeft op de zorg van een patiënt. 71 procent van artsen en verpleegkundigen linken onbeleefdheid aan een medische fout en 27 procent zelfs aan de dood van een patiënt. “‘Neem de juiste mensen aan en spreek collega’s aan op disruptief gedrag”, aldus Thompson.

Groot probleem

Stress en burn-out zijn in de VS, net als in  Nederland, een groot probleem onder zorgprofessionals. Symptomen van een burnout en stress kunnen fysiek zijn: hartkloppingen, een hoge bloeddruk, hyperventilatie. Maar ook psychisch: besluiteloosheid, concentratieproblemen en een zekere gevoelloosheid. En dat komt hun communicatieve vaardigheden niet ten goede.

Empathische omgeving

Uit kwalitatief en kwantitatief onderzoek blijkt dat patiënten in een veilige en empathische omgeving sneller beter worden, minder pijn ervaren, zich minder angstig en depressief voelen. “Vriendelijkheid maakt dat mensen zich minder alleen voelen”, aldus een van de keynotes Leon Logothetis. Hij reisde op zijn motor de wereld rond, puur overlevend op de vriendelijkheid van mensen die hij tegenkwam. “Maar als we niet vriendelijk en zacht voor onszelf kunnen zijn, hoe kunnen we dat dan zijn naar anderen?”

Wat en waarom

Meer mindfulness kan volgens veel van de sprekers geen kwaad. Maar het is vooral belangrijk dat zorgmedewerkers zich herinneren wat hun drijfveren waren om in de zorg te gaan werken. Het Mount Sinai ziekenhuis in New York empowert haar personeel door hen te stimuleren om hun ‘why’ te (her)ontdekken.

Dit filmpje illustreert volgens het ziekenhuis hoe ‘wat’ iemand doet veel meer impact heeft als hij weet ‘waarom’ hij het doet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.