Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grote campagne voor bevordering samen beslissen van start

Ruim tweederde van de zorgverleners kan zich nog verbeteren in het samen beslisgedrag. De campagne Samen Beslissen, die deze week van start ging, helpt professionals hierin.

De campagne duurt maar liefst 16 maanden en is daarmee de grootste nationale campagne over dit onderwerpen. De campagne richt zich op vier sectoren: de medisch-specialistische zorg, de huisartsenzorg, de paramedische zorg en de wijkverpleging. Tegelijkertijd gebruiken patiënten-, zorg- en brancheorganisaties de campagne om komend anderhalf jaar extra aandacht te besteden aan ‘samen beslis activiteiten’, zoals webinars, congressen en het ontwikkelen van concrete instrumenten als keuzehulpen en websites.

Patiënttevredenheid

Als zorgverleners en patiënten meer samen beslissingen nemen over de behandeling, of juist om niet te behandelen, vergroot dat de patiënttevredenheid, therapietrouw van patiënten, het voorkomt overbehandeling en vermindert de zorgkosten, stelt Dirk Ubbink, hoogleraar Shared Decision-Making en expert in het onderwerp.

Maar om daar te komen verdient samen beslissen nog wel wat aandacht, blijkt uit onderzoek van Kantar Public uit 2020 in opdracht van het ministerie van VWS. Voor zowel zorgverleners als patiënten is er nog ruimte voor verbetering.

Overschatting

Zorgverleners blijken hun samen beslisgedrag te overschatten, zo blijkt. 46 procent van de zorgverleners zegt dat zij samen met de patiënt beslissingen nemen. Slechts 37 procent van de patiënten ervaart dit echter ook zo, blijkt uit onderzoek.

Zo maken zeven op de tien zorgverleners een voorselectie van de behandelmogelijkheden. Als dit gebeurt vóórdat de voorkeuren van de patiënt uitgevraagd zijn, is er geen sprake van samen beslissen, omdat de wensen en situatie van de patiënt niet meegenomen zijn in die selectie.

Gezondheidsvaardigheden

Om samen te kunnen beslissen over de behandeling, moeten zorgverlener en patiënt hier de tijd voor nemen in hun consulten. Minstens een kwart van de patiënten vindt het echter lastig om dit gesprek aan te zwengelen. Vooral patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden hebben hier moeite mee. Ze hebben moeite met het onder woorden brengen van hun wensen en soms zit het gevoel in de weg dat ze de zorgverlener niet goed genoeg kennen. Na afloop van zo’n gesprek twijfelt vier op de tien of ze wel genoeg of de juiste vragen hebben gesteld.

Doorvragen en dubbelchecken

Zorgverleners kunnen patiënten hierbij helpen. De tips die de campagne zorgverleners geven zijn: vraag door, geef patiënten de tijd om een dubbelcheck te doen en controleer of de patiënt de informatie die je hebt gegeven goed begrijpt.

Leidinggevenden kunnen zorgverleners scholing en hulpmiddelen aanbieden om samen beslissen te versterken en echt samen te maken. Deze is gericht op doorvragen, volledig informeren en patiënten de tijd te geven.

3,4 miljoen

De campagne is een uitwerking van de paragraaf Samen Beslissen uit vier hoofdlijnakkoorden. Dit zijn afspraken die het ministerie van VWS met veldpartijen in de medisch-specialistische zorg, huisartsenzorg, paramedische zorg en wijkverpleging heeft gemaakt. VWS heeft in dat kader subsidie verstrekt voor de campagne. Het grootste deel van het budget komt uit het hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg en is deel van het budget voor het programma Uitkomstgerichte Zorg. Het totale campagnebudget bedraagt 3,4 miljoen euro.


Meer leren over samen beslissen? Qruxx.nl biedt vijf e-learnings over het thema >> 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.