Binnen H2O werken publieke en private partijen in heel Europa samen om een infrastructuur op te zetten voor waardegedreven uitkomstgerichte zorgdata. Klinische data en patiëntgerapporteerde data komen hier bij elkaar en worden via dashboards teruggebracht naar de patiënt en de zorgverlener – voor bijvoorbeeld betere gezamenlijke besluitvorming. Het is voor het eerst dat dit op Europees niveau gebeurt.
Pan-Europees observatorium
H2O is gestart met observatoria in vier landen: Spanje, Oostenrijk, Duitsland en Nederland. Ze bestrijken nu drie ziektebeelden: kanker, diabetes en IBD (chronische darmontsteking). Het is de bedoeling om dit in de toekomst op te schalen naar veel meer aandoeningen en veel meer landen.
Aarhus University Hospital, in samenwerking met het Deense Geneesmiddelenbureau en de Deense Autoriteit voor gezondheidsgegevens, kan nu beginnen met het opzetten van het bestuur en netwerk dat nodig is om een lokaal observatorium in Denemarken te runnen. Bij de lancering zal dit observatorium het H2O-netwerk openstellen voor Deense patiënten, ziekenhuizen en zorgverleners om op grote schaal PRO’s te verzamelen en te delen.
Alle nationale H2O-observatoria zullen uiteindelijk met elkaar worden verbonden via een pan-Europees observatorium. Deze overeenkomst is een bevestiging dat de Pan European Observatory in Denemarken zal worden gevestigd met een kantoor in het Universitair Ziekenhuis van Aarhus.