Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Haal alles wat de patiënt zelf kan weg bij de arts’

"De rol van de arts wordt steeds meer coachend in plaats van sturend", aldus Sander Klous van KPMG. Om daar een handje bij te helpen, ontwikkelde Enabling Personalized Interventions, een publiek-private samenwerking tussen ziekenhuizen en KPMG en Philips, de digital health twin.

De digital health twin is een vorm van personalized medicine, legt Klous uit. Persoonlijke data van patiënten wordt verzameld in de twin. Hiermee kunnen artsen met de patiënt communiceren over een aandoening en een behandelpad in plaats van over statistische analyses.

Eigen controle

Daarnaast zijn er veel zaken die de patiënt zelf kan uitzoeken. “Je wilt de zorg ontlasten. Dus haal alles wat de patiënt zelf kan weg bij de arts. Self reliance en self care zijn daarbij de sleutel”, zegt Klous. Hij benadrukt dat de digital health twin van de patiënt is. “Die heeft controle over z’n twin en kan toestemming geven en desgewenst weer intrekken. Je wilt als patiënt bijvoorbeeld kunnen zeggen: mijn data mag wel gebruikt worden voor m’n eigen ziekte maar niet voor wetenschappelijk onderzoek.”

Verschillende lagen

De digital health twin bestaat uit verschillende lagen. Klous: “We hebben bijvoorbeeld een laagje ‘infrastructuur’, waarbij de kleine partijen aangesloten kunnen worden en waarbij we rekening houden met hun beleid en de privacy van de patiënt. Vervolgens is er een tussenlaag: hoe specificeer ik m’n beleid? Onder andere die van het ziekenhuis, die van de cloud provider en die van de patiënt.”

Het komende jaar liggen de uitdagingen vooral in het samenvoegen van de verschillende lagen in een handelbare oplossing voor patiënt en arts. “Al die vormen van beleid moeten op elkaar worden afgestemd en gecoördineerd.”

Privacy

Bij het doen van de persoonlijke analyse speelt privacy een belangrijke rol. In de analyselaag zitten concepten als Privacy Preserving Federate Machine Learning. Die kan analyses ondersteunen over datasets bij verschillende organisaties en tegelijkertijd privacy garanderen. Daarbovenop zit ten slotte de laag met de gebruikersinterface, in de vorm van de digital health twin, zowel voor de arts als de patiënt.

Klous hoopt dat over een jaar of drie een aantal artsen gebruikmaakt van de digital twin.


De digital twin is een project van Enabling Personalized Interventions, een publiek-private samenwerking die aan de wetenschappelijke kant wordt vertegenwoordigd door CWI, VU en UvA en aan de zorgkant door UMC Utrecht, het Prinses Máxima Centrum en het St. Antonius Ziekenhuis. KPMG en Philips zijn als private partijen betrokken. Verder zijn enkele kleine partijen betrokken omdat ze specifieke kennis inbrengen of een schakel vervullen in de zorgketen.

De samenwerking is een afgeleide van een NWO-financieringsinstrument voor de publiek-private samenwerking in de gezondheidszorg met de naam ‘data-to-person’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.