Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het juiste recept voor digitale revalidatiezorg

Van zorg op afstand naar blended care is een grote stap. Want waar zorg op afstand impliceert dat we onze patiënten letterlijk op afstand zetten, schetst blended care een beeld van een nieuwe manier van zorg die patiënten juist dichterbij brengt. Blended care als nieuw recept.

Door Klaasjan van Haastrecht, strategisch adviseur innovatie bij Basalt. Dit artikel maakt deel uit van de KiZ Special over de waarde van zorg op afstand na de coronacrisis. Naar de overzichtspagina.

Basalt is een expertisecentrum van Zuid-Holland voor complexe, medisch specialistische revalidatiezorg. Tijdens de coronacrisis moesten we van de ene op de andere dag omschakelen van klassieke face-to-face zorg naar zorg op afstand. We hebben deze periode meteen aangegrepen om kennis op te doen van verschillende e-health toepassingen.

Zorg op afstand of blended care. Het lijkt een klein verschil aan ingrediënten. Soms worden de termen zelfs door elkaar gebruikt. Maar van zorg op afstand naar blended care is een grote stap. Blended care betekent de zorg offline en online combineren, waarbij een deel van de klassieke face-to-face zorg wordt vervangen door online toepassingen. Hiermee combineren we het beste van beide werelden, waardoor er kwalitatief hoogwaardige, klantgerichte en doelmatige zorg ontstaat.

Efficiëntie leidt tot meerwaarde

Blended care is georganiseerd dichtbij de patiënt, op de plaats en het moment die voor de patiënt het beste uitkomt, maar laagdrempelig met de behandelaar indien nodig. Om die reden ziet Basalt blended care als het nieuwe recept voor het aanbieden van zorg. Patiënten krijgen door blended care meer regie over hun herstel.

Daarnaast helpt het Basalt om het groeiend aantal patiënten, de complexer wordende zorgvraag en personeelskrapte het hoofd te bieden. Want online behandelen kost minder tijd dan klassieke face-to-face zorg. Daarnaast biedt het meer ruimte om in te spelen op bijvoorbeeld specifieke zorgvragen van de patiënt. Een mooi vooruitzicht, dat we in de komende jaren als onderdeel van ons vierjarig strategisch beleidsplan gaan waarmaken.

Blended behandelmodules

Wel merken we dat we de randvoorwaarden kunnen verbeteren. Een nieuwe, meer coachende rol door behandelaars en nieuwe digitale vaardigheden bij patiënten én behandelaars zijn nodig om efficiënt gebruik te kunnen maken van online zorg. Door borging in onze zorgpaden en aandacht te hebben voor het de-implementeren van oude werkwijzen streven we er naar om eind 2021 de helft van onze patiënten één of meer blended vormgegeven behandelmodules aan te bieden.

Interne digicoaches

Subsidie van Zorg voor innoveren voor het scholen van vier digicoaches komt hierbij heel goed van pas. Behandelaars van Basalt die interesse in en ervaring met eHealth hebben, worden door deze subsidie geschoold in het coachen en ondersteunen van hun collega’s. Met hun vaardigheden en kennis kunnen zij andere behandelaars actief ondersteunen en eventuele hobbels direct op de werkvloer aanpakken.

Ingrediëntenmix 

Blended care als nieuw recept voor het aanbieden van zorg binnen Basalt, dat is het streven. Maar de waarde van blended care is pas optimaal als we de juiste ingrediëntenmix gevonden hebben van on- en offline, digitale vaardigheden en behandelprogramma’s die voor patiënt en behandelaar helder zijn. Alle ingrediënten zijn even belangrijk en vormen, samengebracht in de blender, het perfecte recept.

Ervaring patiënt, 26 jaar: Ik ben heel blij dat ik de gesprekken met mijn psycholoog online kan doen. Sommige therapieën, zoals fysiotherapie, krijg ik graag face-to-face, maar een gesprek met mijn psycholoog heb ik graag online. Een gesprek voeren en praten over emoties kost mij namelijk veel energie en op deze manier kan ik na het gesprek mijn laptop dicht doen en daarna direct ontspannen, in plaats van dat ik de reis heen- en terug moet maken voor een gesprek. Dit scheelt mij veel kostbare energie. Ook online kunnen wij elkaars gezichtsuitdrukkingen zien en vragen naar en praten over gevoelens, waardoor dit goed voor mij werkt. Daarnaast voer ik het gesprek in mijn eigen ruimte, waardoor het meer bij mij losmaakt dan wanneer ik in een onbekende ruimte ben. Dan ben ik minder open. In een vertrouwde ruimte kan ik beter over voor mij persoonlijke onderwerpen vertellen. Daarnaast triggert het makkelijker punten die voor mij belangrijk zijn. Tenslotte geeft het me een goed gevoel, aangezien ik ook aan het milieu denk, dat ik niet hoef te reizen als het ook op een andere manier kan. Wat mij betreft continueer ik deze behandeling online.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.