Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Hippocrates deed ook al aan VBHC’

Al bij haar aantreden als directeur van de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) in 2013 verklaarde Fenna Heyning zich aanhanger van het gedachtegoed van Michael Porter. “Het is mijn ambitie om dit te vertalen naar concrete verbeteringen in de ziekenhuiszorg”, zo luidt haar statement op de STZ-site. Daarom participeert STZ graag in Qruxx.

Value based healthcare betekent: meer kwaliteit en minder verspilling”, zo legt Fenna Heyning uit. “Daarbij gaat het niet alleen om minder verspilling van geld, maar ook van tijd en energie, vooral die van de patiënt. Meer kwaliteit draait om de waarde die we toevoegen aan de zorg.”

Heyning: “Benoem die waarde voor de patiënt. Dat is de essentie van de zorg. Het is zo logisch. Eigenlijk kun je zeggen dat Hippocrates ook al aan VBHC deed.” Value based healthcare is dan ook veel meer dan een trucje voor consultants en bestuurskamers. “Zo wordt het helaas weleens gezien”, zegt Heyning. “En ik kan me voorstellen dat dat beeld weerstand oproept.”

Topklinisch klimaat

In plaats daarvan roept ze op om de essentie te zoeken vanuit allerlei verschillende perspectieven. Een VBHC-platform draagt daaraan bij. “Mensen brengen wat en komen wat halen. Ik krijg daar het beeld van een marktplaats bij. Dat kan virtueel, zoals hier, maar ook fysiek op de werkvloer. STZ brengt mensen graag bij elkaar.”

Als directeur van STZ spant Fenna Heyning zich nu vier jaar in voor VBHC, en ja, ze ziet een cultuuromslag in de zorg. “We merken het bijvoorbeeld tijdens ziekenhuisbezoeken bij leden van STZ. Het hoort natuurlijk ook bij het topklinisch klimaat. Dat klimaat betekent de gewone dingen gewoon goed doen, maar ook in de voorhoede spelen. Als topklinisch ziekenhuis moet je innovatief durven zijn. Dat betekent ook de patiënt centraal stellen, onder het motto: What is the matter, and what matters to you?”

CF-medicatie

Als voorbeeld daarvan noemt Heyning de organisatie van medicatie voor CF-patiënten in het Haga ziekenhuis. “Sommige medicijnen zijn niet zo duur en sommige zijn heel erg duur en altijd vraagt het veel organisatie en gedoe. In overleg met patiënten hebben we besloten om voor alle medicatie de regie over te nemen en via een aparte balie in een besmettingsvrije ruimte te laten verlopen. Daarmee bereik je betere outcomes: de kwaliteit neemt toe en verspilling en de kans op fouten nemen af.” Dat lijkt ingewikkeld met bekostiging en organiseren, maar eigenlijk is het heel simpel, vindt Fenna Heyning. “Je vraagt de patiënt wat die belangrijk vindt, en gaat dat doen. De geldstromen volgen vanzelf wel. Dat is niet naïef.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.