Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe vbhc de inspiratie vormde voor de Corona Screener

Het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) in Gouda en huisartsenorganisatie Cohesie in Noord Limburg werken sinds kort met de Corona Screener van Philips. Chirurg Ronald Liem dacht mee over de inhoud van de toepassing. Hij vertelt hoe het gedachtegoed van Michael Porter hem daarbij hielp.

“Binnen het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) ben ik de voornaamste initiator van registratie van uitkomsten”, vertelt Liem. “Het gaat dan om zowel klinische als om PROMs.”

Voorloper

Begin 2016 volgde Liem aan de Harvard Business School de Intensive Seminar van Michael Porter, grondlegger van vbhc. ‘”Dat heeft me geïnspireerd om uitkomsten nog beter te registreren. Binnen de heelkunde waren we al voorloper met de uitkomstregistraties van DICA. Ik heb PROM registratie geïntroduceerd in het GHZ voor de zorgpaden mamacarcinoom en colorectaal carcinoom.”

“Inmiddels is mijn enthousiasme opgepikt door mijn collega’s”, vervolgt Liem. “We willen binnen de algemene en hemato-oncologie starten met PROMs als een van de eerste vervolgprojecten.”

Spelbreker

De uitbraak van het coronavirus is wat dat betreft nu even spelbreker, maar ook bij het bestrijden van het virus kan Liem ermee uit de voeten. Hij gaf inhoud aan een toepassing van Philips voor het screenen van patiënten die mogelijk met het virus besmet zijn.

Liem: ‘”We hebben onze ervaring met registraties aangewend om ons dashboard te gebruiken voor het volgen van ex-corona patiënten. We willen op de lange termijn hun long- en luchtwegklachten monitoren en ook quality of life-vragenlijsten gebruiken. We gaan daarmee in de engere zin van het woord niet direct informatie verkrijgen voor waardegedreven zorg, maar kunnen wel de impact van de coronaepidemie enigszins kwantificeren.”

Over de opzet en het gebruik van de Corona Screener vertelt Liem meer in dit interview met Zorgvisie.

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.