Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisartsen in West-Friesland krijgen meer tijd voor patiënt

VGZ en een aantal huisartsenpraktijken in West-Friesland starten vanaf deze maand met een pilot waarin huisartsen indien nodig meer tijd krijgen voor consulten. Dit moet leiden tot betere zorg en een betere werkbeleving voor de professional.

Er nemen vier praktijken en een gezondheidscentrum met vier praktijken deel aan de pilot, die duurt tot eind 2019. In totaal zullen er ongeveer 25.000 patiënten mee in aanraking komen. Tijdens de pilot moet blijken  wat de effecten zijn op verwijzingen naar het ziekenhuis. Daarnaast op de inzet van diagnostiek en het effect op de werkbeleving van de huisarts.

Daling zorgkosten

Op lange termijn wordt ook een daling van zorgkosten verwacht omdat huisartsen minder vaak doorverwijzen, minder medicatie uitschrijven en minder diagnostiek aanvragen.

Vergelijkbare proef

In Gorinchem loopt sinds 2016 een vergelijkbare proef. De resultaten daar zijn positief. Het aantal verwijzingen naar het ziekenhuis is afgenomen met ruim 18 procent. Patiënten zijn meer tevreden en het werkplezier van huisartsen is flink gestegen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.