Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘IBD-patiënten hebben baat bij leefstijlinterventie’

Een aanpassing van leefstijl kan de kwaliteit van leven bij mensen met IBD, ofwel chronische darmontstekingsziekten, verbeteren. Zo blijkt uit een zes maanden durend onderzoek naar de invloed van leefstijl op mensen met IBD.

De resultaten van het onderzoek zijn hoopgevend. Zo rapporteerden de deelnemers een hogere kwaliteit van leven na de leefstijlaanpassing. ‘IBD, eet je mee?’ werd positief ontvangen door de patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa: bijna 80 procent van de deelnemers zou deze aanraden aan andere patiënten.

Het onderzoek  is mede mogelijk gemaakt door de Maag Lever Darm Stichting in samenwerking met Stichting Voeding Leeft, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN).

De deelnemers uit het LUMC werden intensiever gevolgd en hierbij zag men een daling van de ontstekingswaarden in het bloed. Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting:  “We denken dat we met aanpassingen in de leefstijl, waaronder voeding, de kwaliteit van leven van patiënten kunnen verbeteren. Het gaat hier om een pilotstudie, er is nog veel meer onderzoek nodig om specifiekere voedings- en leefstijladviezen voor IBD-patiënten samen te kunnen stellen.”

MDL-arts Jeroen Maljaars (LUMC heeft van het overgrote deel van zijn patiënten teruggekregen dat ze zeer positief waren over ‘IBD, eet je mee?’  “Veel deelnemers vertelden meer energie te hebben en zich fitter te voelen. Deelnemende patiënten dachten bepaalde voeding niet te verdragen. Door mee te doen, ontdekten zij dat er toch veel mogelijk is en dat gezond en lekker erg goed samen gaan.”

Het onderzoek

‘IBD, eet je mee?’ heeft als doel te onderzoeken of een wetenschappelijk onderbouwd leefstijlprogramma verbetering in de kwaliteit van leven voor IBD-patiënten oplevert. Ruim 180 patiënten namen deel. Het programma bestaat uit verschillende onderdelen, met als belangrijkste uitgangspunt gevarieerde en onbewerkte voeding. Deelnemers zijn begeleid aan de hand van verschillende bijeenkomsten, een werkboek met recepten en tien uitgangspunten. Daarnaast waren deelnemers via een online community met elkaar in contact om elkaar te stimuleren, te ondersteunen en ervaringen uit te wisselen. Ook konden zij via de community vragen stellen en werden zij gecoacht.

Het leefstijlprogramma

Tijdens het leefstijlprogramma,  dat ontwikkeld is door Stichting Voeding Leeft, gingen de deelnemers niet minder eten, calorieën tellen of op een dieet. Het was juist de bedoeling dat er voldoende en lekker gegeten werd.  Suiker en alle snelle koolhydraatrijke producten, zoals witte rijst, pasta, brood en uiteraard frisdrank, koek en snoep stonden niet op het menu. Verder werd er veel aandacht gegeven aan pro- en prebiotisch eten. Tot slot werden de deelnemers gestimuleerd om met aandacht te eten, goed te kauwen en met name van eten te genieten.

De resultaten van het programma zijn geanalyseerd door het Louis Bolk Instituut. Momenteel wordt door de partijen gekeken naar een vervolg op deze pilotstudie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.