Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Iedereen is belangrijk bij Alexander Monro’

Alexander Monro in Bilthoven is gespecialiseerd in borstkanker. Bestuurder Marjolein de Jong: “Collega’s weten allemaal van elkaar waar ze mee bezig zijn. Op die manier wordt het een consistent geheel, waarin iedereen meetelt.”

Ana Karadarevic, redacteur Skipr

Medewerkers werken bij het Alexander Monro Ziekenhuis met elkaar aan de beste borstkankerzorg aan de patiënt, dat staat voor iedereen voorop, volgens De Jong. Het hoogvolume ziekenhuis streeft volgens het jaarverslag van 2016 naar verdere schaalvergroting, “autonoom en in samenwerking met partners”. Volgens De Jong en haar collega-bestuurders is de borstkankerzorg in Nederland nog erg gefragmenteerd. “Wij geloven in verdere concentratie van de borstzorg omdat daarmee het belang van patiënten het beste is gediend.”
Om die reden werkt het AMZ intensief samen met het UMC Utrecht sinds begin 2016. Het AMZ en het UMC Utrecht wisselen onderling gegevens uit ten bate van wetenschappelijk onderzoek om de zorg aan patiënten te verbeteren en ze maken gebruik van elkaars personeel. Verder werkt het ziekenhuis ook samen met het VUmc, AMC en Meander.

Geen concurrenten

De Jong is met meer zorgaanbieders in gesprek over mogelijke samenwerking. Ze ziet andere zorgorganisaties nadrukkelijk niet als concurrenten, maar als collega’s. “We wíllen niet eens concurreren met andere ziekenhuizen, we zien juist kansen om meer samen te werken.” Niemand wordt er volgens de bestuurder beter van als zorgaanbieders tegenover elkaar staan, “de patiënt zeker niet”.

Door kennis en kunde uit te wisselen, ontstaat er een permanente leercultuur. Om ervoor te zorgen dat mensen in ontwikkeling blijven bij het AMZ, wil De Jong in de toekomst meer samenwerken met opleidingsinstituten. Ze zou graag zien dat onderwijsinstellingen er meer in slagen voldoende mensen voor de zorg op te leiden. “De ene keer is er een tekort, dan weer een overschot aan bepaalde functies. Opleidingen moeten beter meebewegen met de ontwikkelingen in de zorgsector.”

Beste kwaliteit

Een belangrijke ontwikkeling is de gestaag voortschrijdende specialisatie van ziekenhuizen in Nederland. De Jong is heilig overtuigd van het belang van specialisatie. Het AMZ is het enige gespecialiseerde borstzorgziekenhuis in Nederland sinds de start in 2013, dat borst(kanker)zorg op maat biedt die volledig rondom de patiënt georganiseerd is. De drie pijlers van het ziekenhuis zijn hoogste kans op genezing, beste patiëntbeleving en beste kwaliteit van leven na/met borstkanker.

Deze werkwijze heeft het ziekenhuis geen windeieren gelegd. Vanaf het begin beoordelen patiënten het ziekenhuis zeer positief, dat daarvoor beloond is met meerdere prijzen.

Behoeften van de patiënt

Volgens De Jong zullen in de toekomst veel meer zorgaanbieders zich richten op de behandeling van specifieke aandoeningen. Door te specialiseren en taken die daaraan niet bijdragen af te stoten, kan een ziekenhuis efficiënter te werk gaan en de zorg veel meer inrichten op de behoeften van de patiënt. De Jong: “Ik denk dat de rol van een ziekenhuis veel meer gaat verschuiven, en daarmee ook de bemensing van de organisatie.” Nu zijn veel medewerkers in zorgorganisaties nog breed inzetbaar, maar in de toekomst zullen zij zich meer moeten specialiseren om zich aan te passen aan het veranderende zorglandschap.”

 

Bron: HR Special Skipr

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.