Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IKNL en Performation werken samen aan snel-lerend zorgsysteem

Integraal Kanker Centrum Nederland (IKNL) en Performation gaan samenwerken om een snel-lerend zorgsysteem te ontwikkelen. Daarmee willen ze sneller leren van hoe kankerpatiënten reageren op behandelingen. “Aan de hand van die inzichten kunnen behandelingen voor patiënten in de toekomst worden verbeterd”, aldus IKNL.

Eind augustus tekenden de partijen een Overeenkomst Partnership Rapid Learning. Binnen dit partnership werken IKNL en Performation aan een methodiek om de effecten van (nieuwe) geneesmiddelen al vroeg na de start van de behandeling te kunnen volgen. In eerste instantie gaat het om geneesmiddelen voor hematologische kankersoorten – waaronder lymfeklierkanker, leukemie en plasmaceltumoren.

Effectiviteit en toxiciteit behandeling

Door sneller duidelijk te krijgen voor welke groepen patiënten een behandeling werkt en met welke patiëntenkenmerken dit te maken heeft, kunnen hematologen behandelingen op maat verbeteren. Realtime monitoring is daarbij een noodzakelijk instrument, omdat daarmee vroeg in het behandeltraject inzicht wordt verkregen in de effectiviteit en toxiciteit van een behandeling. “Groepsgewijze analyse geeft vervolgens de mogelijkheid om beslissingen te nemen over het nut van nieuwe, veelal dure geneesmiddelen”, aldus IKNL.

Pilots hemato-oncologie

De eerste pilots worden uitgevoerd in de hemato-oncologie. Deze worden vormgegeven in overleg met de beroepsgroepen van hematologen (HOVON en NVvH), patiëntenvereniging Hematon, het Zorginstituut Nederland en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Parallel hieraan worden pilots opgezet in de solide-oncologie.

Wetenschappelijk onderzoek

Met de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) volgt IKNL al ruim dertig jaar de zorg voor patiënten met kanker. De NKR omvat informatie over diagnostiek, diagnose, tumorkarakteristieken en behandeling. Voor steeds meer kankersoorten worden er vervolgbehandelingen geregistreerd en zijn er ook gegevens beschikbaar over de eventuele terugkeer van ziekte. De kankerregistratie levert daarmee wetenschappelijk onderbouwde kennis en inzichten op die van waarde zijn voor de praktijk.

“IKNL en Performation hebben elkaar gevonden in de gedeelde ambitie om met wetenschappelijk onderzoek sneller het effect van nieuwe geneesmiddelen inzichtelijk te maken en de zorg voor patiënten hiermee te verbeteren”, meldt Performation, een bedrijf dat middels data en tools zorgorganisaties ondersteunt bij de bedrijfsvoering.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.