Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IKNL ondersteunt oncologisch netwerk bij dataregistratie

De instellingen binnen het Oncologisch Netwerk Zuidoost-Nederland hebben aan IKNL ondersteuning gevraagd bij de kwaliteitsregistraties van DICA .

Het vastleggen van de vele items gebeurt op dit moment vaak door de professionals zelf. Door de volledige registratie over te laten nemen door getrainde datamanagers van IKNL worden die op termijn volledig ontlast. Bovendien krijgen de instellingen onafhankelijke en betrouwbare data.

De datamanagers van IKNL registreren al tientallen jaren items voor de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) vanuit de patiëntendossiers in de ziekenhuizen. Aangezien een groot deel van de items van de kwaliteitsregistraties ook voor de NKR worden geregistreerd, leggen de datamanagers in de tien OncoZON instellingen naast de NKR items ook de aanvullende items voor de kwaliteitsregistraties vast.

Negen registraties

Voor OncoZON gaat IKNL nu alle negen verplichte kwaliteitsregistraties uitvoeren. Het is voor het eerst dat een oncologisch netwerk aan IKNL vraagt om ondersteuning bij het vastleggen en doorleveren van items die nodig zijn voor de oncologische kwaliteitsregistraties van DICA.

De ziekenhuizen betalen IKNL een vergoeding voor registratie van de aanvullende items en de doorlevering ervan. De kosten van deze additionele werkzaamheden van IKNL worden door de tien partners middels een verdeelsleutel betaald. Medio 2019 zullen alle verplichte registraties van DICA in de aangesloten ziekenhuizen via IKNL lopen.

Spiegelinformatie

Alle ziekenhuizen krijgen spiegelinformatie terug om inzicht te krijgen in de uitkomsten van zorg van de eigen patiënten. Binnen de regionale tumorwerkgroepen van OncoZON reflecteren medisch specialisten al jaarlijks op de gegevens uit de NKR.

Doordat de gegevens uit de kwaliteitsregistraties voortaan ook als regionale spiegelinformatie aan het netwerk geleverd worden, kan de kwaliteit van zorg in het netwerk nog beter in de tumorwerkgroepen geëvalueerd worden. De onafhankelijkheid van IKNL en haar datamanagers spelen hier een grote rol in.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.