Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Implementatieagenda moet gepast gebruik zorg bevorderen

Patiënten, zorgprofessionals, zorgaanbieders, overheid én verzekeraars die samenwerken in het programma Zorgevaluatie en Gepast Gebruik, hebben een agenda opgesteld van implementeerbare kennis over gepast gebruik.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar gepast gebruik van zorg. Dat is nodig omdat veel zorg nog onvoldoende is geëvalueerd en dus niet wetenschappelijk is vastgesteld wat de best passende zorg is voor de patiënt. Alle partijen in de medisch specialistische zorg zijn overtuigd van het nut en de noodzaak hiervan.

Impementatieagenda

Tegelijkertijd is er veel kennis over gepast gebruik die nog onvoldoende de klinische praktijk bereikt. Daarom komt Zorgevaluatie en Gepast Gebruik (ZE&GG) met een implementatieagenda. Op de agenda staat kennis van gepast gebruik over ruim honderd onderwerpen van verschillende initiatieven vanuit de ZE&GG partijen. Door het in de dagelijkse praktijk toepassen van deze kennis moeten patiënten de bewezen beste zorg krijgen. De beschikbare mensen en middelen in de medisch specialistische zorg moeten hierdoor bovendien optimaal ingezet worden.

Verbeteringen

Sjoerd Repping, voorzitter van ZE&GG en hoogleraar Zinnige Zorg Amsterdam UMC: “Met de implementatieagenda beschikt iedereen over dezelfde informatie. Zorgaanbieders en zorgprofessionals kunnen aan de hand van de implementatieagenda inventariseren welke kennis bij hen al dagelijkse praktijk is en waar nog verbeteringen liggen. Vervolgens kunnen zij in afstemming met zorgverzekeraars afspraken maken over de implementatie. Zoals met welke onderwerpen als eerste gestart wordt, wat daarvoor nodig is en hoe monitoring plaatsvindt.”

Hulp bij implementatie

Samenwerking tussen alle partijen in de medisch specialistische zorg is nodig om de kennis uit de implementatieagenda beter en sneller naar de dagelijkse klinische praktijk te brengen. Repping: “We zijn daarbij realistisch, want we weten dat dit niet vanzelf gaat. Daar is tijd, aandacht en samenwerking voor nodig. Wij gaan dat proces faciliteren.

Zo gaat ZE&GG voor een aantal onderwerpen de voortgang van de implementatie inzichtelijk maken en monitoren middels spiegelinformatie. Deze informatie maakt inzichtelijk waar de kennis al wel en waar de kennis (nog) niet is geïmplementeerd. Dit vormt de objectieve basis om gezamenlijk de implementatie te versnellen.

De eerste spiegelinformatie is komende zomer beschikbaar. Daarnaast komt ZE&GG met een implementatieplatform, waarop alle bestaande én nog te ontwikkelen implementatiekennis en -instrumenten bij elkaar komen. “Dit wordt een leer- en deelplek over implementatie van kennis van gepast gebruik.”

————————————————————————————-

Ook op Qruxx:  Special KIZ: Stoppen met overbodige zorg

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.