Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

In een dag van je liesbreuk af

Normaal gesproken moeten kinderen met een liesbreuk vier keer naar het ziekenhuis komen. Voor een echo, een afspraak met de chirurg, een afspraak met de anesthesist en dan nog een keer voor de operatie zelf. Chirurg in opleiding Kelly Dreuning implementeerde een one stop shop, zodat kinderen en ouders maar één keer langs hoeven te komen.
operatie.Foto: Tobilander / stock.adobe.com

Die echo is in veel gevallen helemaal niet nodig, aldus Dreuning. “In de meeste gevallen kun je met het blote oog zien dat het een liesbreuk is.”

Dreuning deed maar liefst veertien onderzoeken tijdens haar promotietraject. Terwijl de meeste promovendi klaar zijn na vier, misschien vijf deelonderzoeken en wetenschappelijke publicaties. Dreuning: “Ik werkte samen met een zeer enthousiast promotieteam. We hebben veel tegelijkertijd in gang gezet en het verliep soepel.”

One stop shop

Zo heeft Dreuning het aantal ziekenhuisbezoeken van drie teruggebracht naar één: een ‘one stop shop’. Kinderen die vanuit de huisarts worden doorverwezen naar het ziekenhuis vanwege verdenking op een liesbreuk krijgen bij het Amsterdam UMC alle drie de afspraken achtereenvolgend op één dag gepland, in plaats van drie losse afspraken op drie verschillende dagen. In de ochtend ontmoeten ze eerst de chirurg voor een lichamelijk onderzoek, daarna de anesthesist voor een screening waarna ze gelijk worden voorbereid op de operatie, die diezelfde dag nog gedaan wordt door de chirurg die ze die ochtend op de polikliniek hebben gezien. Dreuning: “Dit leidt tot efficiëntere zorg en een hogere tevredenheid van ouders. Kinderen hoeven hierdoor ook minder school te missen.”

Voorbereiding

Ook de voorbereiding heeft Dreuning verbeterd. “De meeste patiënten zijn tussen de 0 en 10 jaar oud. Voor elke leeftijdsgroep hebben we een ander product ontwikkeld. We hebben voor de jongste kinderen een kleurplaat en een striptekening gemaakt. Verder hebben we in samenwerking met Stichting Hoi Dokter de app ‘Dag Liesbreuk’ ontwikkeld, waar kinderen in een geanimeerde omgeving de opname en operatie kunnen doorlopen. Tot slot hebben we voor de oudere kinderen en ouders nog twee informatiefilmpjes gemaakt. Zo weten ze beter wat hen te wachten staat en wat ze voor, tijdens en na de operatie wel en niet mogen.”

Ontspannen

Een kleurplaat maken is vrij eenvoudig, maar heeft groot effect. “Verpleegkundigen op het dagcentrum vroegen me: wat heb je met die kinderen gedaan? Ze zijn zo relaxed en veel minder bang. Ze zijn ontspannen”, vertelt Dreuning.

Kijkoperatie

Ten slotte heeft Dreuning ook de operatietechniek verbeterd. In plaats van een snee in de lies, wordt de operatie nu uitgevoerd met behulp van een camera die onder de navel wordt ingebracht. Dreuning heeft deze techniek overigens niet zelf bedacht. “Was het maar waar! De techniek is door een Poolse chirurg bedacht. Met een team van Amsterdamse kinderchirurgen zijn wij naar Wroclaw (Polen) geweest om de techniek te leren, waarna wij deze in het Amsterdam UMC hebben geïmplementeerd.”

Opleiding

Na haar promotie startte Dreuning de opleiding tot chirurg. Tijdens haar promotieonderzoek heeft ze al een paar operaties mee mogen maken, “maar nu mag ik eindelijk zelf gaan opereren. Ik kan haast niet wachten!”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.