Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Informatie en communicatie cruciaal voor eigen regievoering longpatiënten

Longpatiënten vinden het belangrijk om de regie over hun ziekte en welzijn in eigen hand te houden, maar de mate waarin men hier daadwerkelijk toe in staat is, verschilt enorm per persoon. Dat blijkt uit de Longmonitor van het Nivel.

Longpatiënten

Ook de mate waarin longpatiënten in staat zijn om te gaan met dagelijkse uitdagingen, verschilt in hoge mate. “Voor de behandeling en begeleiding van longpatiënten dienen zorgverleners zich bewust te zijn van deze diversiteit”, aldus het Nivel.

Wederzijdse verwachtingen

Patiënten uit kwetsbare groepen slagen er over het algemeen minder goed in om te gaan met hun ziekte in het dagelijks leven. Het gaat dan om mensen op leeftijd, die minder gezondheidsvaardig zijn, minder kennis hebben of minder gemotiveerd zijn om een rol te spelen in hun eigen zorg, die lager opgeleid zijn en/of mensen die ernstigere klachten hebben. Enerzijds voelen zij zich vaak minder gesteund en gestimuleerd door zorgverleners om de eigen regie te nemen. Anderzijds willen longpatiënten uit deze kwetsbare groepen niet altijd de eigen regie over hun zorg hebben en laten zij de verantwoordelijkheid liever bij de zorgverlener. “Het is goed om als zorgverlener tijdens het behandeltraject wederzijdse verwachtingen en rollen te peilen en hier afspraken over te maken”, adviseert het kennisinstituut.

Verschil eigen regie

Uit het onderzoek blijkt verder dat patiënten met een longziekte het belangrijk vinden om de regie over hun ziekte en welzijn in eigen hand te houden. De mate waarin men hier ook daadwerkelijk toe in staat is, verschilt echter enorm per persoon. “Dit zien we terug in de verschillen tussen longpatiënten in ervaren kwaliteit van leven en dagelijks functioneren.”

Maar ook de mate waarin mensen hun wensen ten aanzien van de behandeling duidelijk kunnen maken in het gesprek met een zorgverlener, kunnen meebeslissen over behandelkeuzes of in staat zijn tot leefstijlactiviteiten, als voldoende bewegen en stoppen met roken, verschilt tussen mensen met een longziekte.

Gesprekshulpen

Voor eigen regievoering is ondersteuning op het juiste moment cruciaal, evenals goede informatieverschaffing en communicatie over de ziekte en behandeling”, constateert het Nivel. In het onderzoek komt echter naar voren dat zo’n 40 procent van de longpatiënten behoefte heeft aan gesprekshulpen ter voorbereiding aan het consult bij de zorgverlener. Daarnaast gaf 23 procent van de mensen met een longziekte aan onvoldoende ondersteuning te krijgen bij zelfmanagementtaken. Ten slotte gaf 40 procent van de respondenten aan niet over voldoende bruikbare informatie te beschikken om zelfstandig om te gaan met de longziekte in de thuissituatie.

Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen met een longaandoening beperkt gebruik maken van digitale communicatiemogelijkheden met de zorgverlener. “Mensen met een longziekte zijn weliswaar digitaal vaardig en zien voordelen van het gebruik van e-health, maar vraag en aanbod zijn nog onvoldoende op elkaar afgestemd, zowel in geval van de zorgverlener als van de patiënt.”

Het Nivel voert sinds 2011 jaarlijks een meting uit met de Longmonitor. Deze wordt gesubsidieerd door het Longfonds.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.