Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Instrumenten voor zingeving in de thuissituatie

Hoe begeleid je als zorgverlener cliënten thuis in de palliatieve fase bij zingevingsvragen? En hoe verbeter je de samenwerking met andere zorgprofessionals? Vanuit het onderzoeksproject PLOEG zijn instrumenten ontwikkeld om zorg voor zingeving in de thuissituatie beter te organiseren.

Aandacht voor zingeving en levensvragen is een belangrijk onderdeel van de palliatieve zorg. Niet alleen in een zorginstelling, maar ook bij de cliënt thuis. Hoe ga je daar als zorgverlener mee om? En hoe zorg je dat er goede afstemming is tussen zorgverleners en geestelijk verzorgers, die specialist zijn op dit gebied? De nieuw ontwikkelde instrumenten uit het Palliatief Landelijk Onderzoek Eerstelijns Geestelijke verzorging-project (PLOEG-project) ondersteunen hierbij.

Instrumenten

Om aandacht voor zingeving in de thuissituatie beter te organiseren, zijn diverse instrumenten ontwikkeld. Zo dient het gespreksmodel Zinvolle afstemming in zorg & welzijn de samenwerking tussen zorg- en welzijnsprofessionals en geestelijk verzorgers te verbeteren. En het werkboek geestelijke verzorging in de thuissituatie is ontwikkeld om de organisatie van geestelijke verzorging thuis verder vorm te geven en op te zetten.

In mei komen daarnaast diverse tools beschikbaar, waaronder een informatiefolder ‘Signalerings- en verwijzingstool Zorg’ voor zingeving en een handreiking voor zorgverleners voor aandacht voor zingeving in de thuissituatie. Op 30 september 2022 vindt de conferentie Zorg voor zingeving plaats, met workshops over de instrumenten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.