Het International Consortium for Health Outcomes Measurement (ICHOM) heeft voor diverse aandoeningen Standard Sets ontwikkeld om patient related outcome measures (PROMs) van vaak dure interventies te kunnen meten en om daarmee de transitie naar value-based healthcare te bevorderen. In 2015 verscheen een standaardset voor knie- en heupartrosevervanging, maar de implementatie in de praktijk was nog nooit onderzocht.
Deze standaardset is in een publiek en privaat ziekenhuis in Melbourne onderzocht door Ilana Ackerman van de afdeling Epidemiologie en Preventieve Geneeskunde van Monash University Melbourne. Zij ondervroeg in totaal 31 Engelstalige patiënten en een aantal orthopedisch chirurgen, fysiotherapeuten en afdelingsnagers. Voor de operatie en op vier momenten daarna vulden patiënten een vragenlijst in en zijn basisgegevens verzameld uit diverse databases. Daarnaast zijn patiënten en stafleden geïnterviewd over hun ervaringen met het invullen van de vragenlijst en de verwerking van de gegevens. Het onderzoek is gepubliceerd in Journal of Patient-Reported Outcomes.
Patiënten
Verreweg de meeste patiënten (83%) geven de voorkeur aan een papieren enquête. 14% vult de enquête liefst online in en 3% geeft voorkeur aan een iPad. De patiënten hebben verschillende ideeën over het nut van het verzamelen van PROMs, hoewel ze wel inzien dat het relevante informatie voor de arts oplevert. Extra voorlichting aan patiënten zou inzicht in het nut van dit soort patiëntenenquêtes en de deelname bevorderen. De patiënten vinden het invullen van de vragenlijsten niet te veel werk.
Personeel
Het betrokken personeel vindt verzameling van PROMs unaniem waardevol voor een meer patiëntgerichte zorg en ziet daarbij de meerwaarde van een internationale ICHOM-standaard boven een lokale variant. Op grond van de interviews met het personeel pleiten de onderzoekers voor een ingekorte versie met alleen items die voor de patiënt met deze operatie en de klinische afdeling het meest van belang zijn. Dat bevordert het gebruik in de drukke klinische praktijk. Voor een succesvolle implementatie is bovendien extra personeel nodig, evenals een goede toegang tot datasystemen en ICT-ondersteuning. En tot slot concluderen de onderzoekers dat implementatie alleen slaagt als er engagement is bij de clinici en de staf. Dat moet actief worden gestimuleerd.