Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Invoering HiX IJsselland nieuwe stap in marktpositie ChipSoft

Het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan de IJssel heeft het epd HiX van ChipSoft in gebruik genomen. Het is een nieuwe stap in het verstevigen van de marktpositie van leverancier ChipSoft.

Het bericht over de marktpositie van ChipSoft verscheen op QruxxTech. Het IJsselland Ziekenhuis geeft aan door de ingebruikname van HiX klaar te zijn voor een toekomst met meer regionale samenwerking en patiëntparticipatie.

“Het was een omvangrijke operatie waaraan met meer dan 300 mensen anderhalf jaar lang is gewerkt,” zegt Jules de Vet, lid van de raad van bestuur. “Met de ingebruikname van HiX nemen wij een grote stap richting de toekomst. Het digitaal registreren van alle patiëntgerelateerde informatie maakt de zorg efficiënter, kwalitatief beter en absoluut veiliger.”

IJsselland in de regio

Het IJsselland Ziekenhuis is een algemeen regionaal ziekenhuis dat nauw samenwerkt met andere zorginstellingen in de regio Rotterdam. Het ziekenhuis heeft een polikliniek in Rotterdam Nesselande en een polikliniek in Krimpen aan den IJssel.

Ook verzorgt het IJsselland Ziekenhuis voor zes specialismen de poliklinische zorg in de Havenpolikliniek in Rotterdam Centrum. Het feit dat de meeste andere ziekenhuizen in de regio Rotterdam eveneens met HiX werken, wordt daarom als een voordeel beschouwd.

Nieuwe stap

De ingebruikname van HiX door het IJsselland Ziekenhuis is een nieuwe stap in de hegemonie van ChipSoft op de Nederlandse markt voor ziekenhuis-epd’s. Het Nederlandse ChipSoft is al geruime tijd de grootste leverancier. Het Amerikaanse Epic is een goede tweede. Van de laatste tien implementaties waren er negen van een van deze twee bedrijven. “De markt is zo goed als definitief opgedeeld”, zei Jan Houben van adviesbureau M&I/Partners hierover eerder in Zorgvisie ict magazine.

LUMC

De marktpositie van de grote epd-leveranciers roept ook vragen op. GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet stipte onlangs de hoge winsten aan die de epd-leveranciers maken. LUMC-bestuursvoorzitter Willy Spaan gaf onlangs te kennen dat ChipSoft ziekenhuizen een update oplegt die leidt tot onveilige zorg. In zijn visie maakt ChipSoft hierbij misbruik van zijn dominante marktpositie.

Overigens is deze update kort geleden toch doorgevoerd, waarmee een overeenstemming tussen het LUMC en ChipSoft lijkt te zijn bereikt.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.