Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Invoering waardegedreven zorg geeft veel onrust, maar ook veel kansen’

Waardegedreven zorg invoeren is een boeiend maar tijdrovend proces. Alexander van Marle, voorzitter van de Medische Staf van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam, vertelt op het Zorgvisie Congres over waardegedreven zorg van 25 juni dat zijn ziekenhuis er tien jaar voor heeft uitgetrokken.

In 2017 was er na de fusie tussen het Franciscus en het Vlietland Ziekenhuis behoefte aan een nieuwe koers binnen het ziekenhuis, waar Van Marle als traumachirurg werkt. Na veelvuldig overleg waren medische besturen, de VAR, de OR, de raad van bestuur en het hoger management het eens: de zorg moest beter tegen minder kosten.

De link naar waardegedreven zorg  was toen snel gelegd. Een van de strategische keuzes uit het Ziekenhuisplan 2018-2023 was het inrichten van geïntegreerde zorgeenheden (GZE’s) ; teams die worden gevormd rond medische condities en niet rond medische specialismen.

Van Marle: “Om het niet te ingewikkeld te maken, begonnen we bij zorg voor ouderen, oncologie en obesitas.” Er werden mensen aangesteld die de multidisciplinaire teams gingen aansturen. We wilden graag één clinincal leader per GZE, maar dat bleek in de praktijk lastig.”

Onrust

Een grote aanpassing bleek het creëren van co-locaties. Dat wil zeggen dat de zorgprocessen ook fysiek geconcentreerd zijn in het ziekenhuis.  “Dat maakt het proces voor de patiënt makkelijker, maar ook voor het ziekenhuis.”

Van Marle ziet de implementatie als een periode van onrust. Die periode is nog niet voorbij: het ziekenhuis heeft tien jaar uitgetrokken voor de verandering. Maar hij is vooral erg positief. De chirurg vindt het prettig dat hij met behulp van waardegedreven zorg vanuit de inhoud kan werken en de kans krijgt om als arts de leiding te nemen. “Het is een kwestie van buiten je comfortzone werken, intensief samenwerken met veel verschillende soorten artsen en loslaten van wat vertrouwd is.”

Flexibel

Het is belangrijk dat teams een realistisch tijdpad hebben en flexibel zijn. “Als je niet verbetert, word je slechter.” Een laatste tip die Van Marle wil meegeven: “Begin gewoon, met enthousiasme en energie kom je een heel eind.”

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.