Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inzet uitkomstindicatoren op de agenda van Kuipers

Minister Ernst Kuipers van VWS wil tijdens zijn bewindsperiode inzetten op uitkomstindicatoren om meer inzicht te krijgen in het effect van een behandeling op de kwaliteit van leven van patiënten. In een gepland Integraal Zorgakkoord met veldpartijen wil hij afspraken maken over het gebruik van uitkomstgegevens zodat zorgaanbieders die data gaan registreren en uitwisselen met kwaliteitsregistraties.
Ernst Kuipers door Martijn Beekman 2 ZV

De gegevens moeten ervoor zogen dat zorgmedewerkers makkelijker leren en verbeteren en patiënten en zorgprofessionals samen kiezen voor de beste zorg. Voor zorgverzekeraars kunnen de gegevens worden gebruikt bij de zorginkoop, schrijft de minister in een Kamerbrief voorafgaand aan het Hoofdlijnendebat.

Aparte entiteit

Kuipers volgt de adviezen van de Commissie Van der Zande en het rapport van de kwartiermaker Hugo Keuzenkamp. Een van de aanbevelingen van de Commissie Van der Zande betrof de oprichting van een aparte entiteit die de regie heeft op kwaliteit, beheersing en doorontwikkeling van én dataverzameling en -verwerking ten behoeve van kwaliteitsregistraties. Naar aanleiding van de conclusies werd Keuzenkamp aangesteld als kwartiermaker.

Zorgverzekeraars

Keuzenkamp adviseerde om de financiering van kwaliteitsregistraties bij de zorgverzekeraars neer te leggen. Die deden dat deels al en doen dat “buitengewoon doelmatig”. Een eenduidige administratie tussen alle ziekenhuizen onderling zou het mogelijk maken om de administratiedruk te verlagen. Keuzenkamp zei daarom veel te verwachten van gestandaardiseerde epd’s.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.