Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Is zorg op afstand even waardevol als persoonlijk contact?

Parkinsonpatiënten van het Elkerliek ziekenhuis kunnen sinds kort de app Sanacoach Parkinson gebruiken. Hiermee kunnen ze hun ziekte beter monitoren, meer te weten komen over hun ziekte en op een laagdrempelige manier contact hebben met zorgverleners. Als blijkt dat alles goed gaat, is een controleafspraak op de polikliniek op dat moment niet nodig. Onderzoek zal uitwijzen of de zorg op afstand even waardevol is als persoonlijk contact.

In de app vinden patiënten informatie over hun ziekte, kunnen ze bepaalde kennismodules volgen om nog meer te weten te komen, kunnen ze vragen stellen aan zorgverleners én vullen ze periodiek een gezondheidscheck in. Deze vragenlijst wordt vervolgens bekeken door de arts of een verpleegkundig specialist in het ziekenhuis. Wanneer het goed gaat met een patiënt, is het niet nodig dat diegene voor controle naar het ziekenhuis komt.

“Door het beantwoorden van vragenlijsten ontstaat bij ons een beter inzicht over het verloop van de ziekte en de klachten”, vindt verpleegkundig specialist Hella Tulp. “Als we zien dat het de verkeerde kant op gaat, kunnen we eerder ingrijpen en nemen we contact op met de patiënt.” Hierdoor loopt de patiënt minder kans op een (spoed)opname.

Bovendien is de vragenlijst een goede voorbereiding op het spreekuur. Neuroloog Rinske Van Koningsveld: “We zien samen waar het goed gaat en op welk vlak er mogelijke problemen of vragen zijn.”

Mentale problematiek

Van Koningsveld benadrukt het belang van onderzoek voor een verdere uitrol van de methodiek. Zij ervaart het persoonlijk contact met patiënten met de ziekte van Parkinson, ook omdat ze bijna altijd wat ouder zijn, als “heel waardevol”. Het is nog maar de vraag of de zaken die naar voren komen in persoonlijk contact in de spreekkamer digitaal ook overkomt. De neuroloog doelt hier op bijvoorbeeld mentale problematiek. “Patiënten gaan soms slechter slapen, kunnen last hebben van stemmingsklachten en angstaanvallen en ook gedragsverandering komt voor. Dat is zeker ook voor de partner vaak heel ingrijpend. Of je die informatie ook digitaal krijgt, dat zullen we de komende periode moeten gaan ondervinden.”

Van Koningsveld ziet zeker ook de meerwaarde van de app. “Het is een mooi instrument om te kijken of we de juiste zorg op de juiste plek kunnen bieden. Zeker de moeite waard dus om te kijken of dit van toegevoegde waarde kan zijn voor de kwaliteit van zorg.”

Onderzoek

Het traject in het Elkerliek maakt deel uit van wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van de Sanacoach Parkinson. Het ziekenhuis trekt daarin samen met het Zuyderland Medisch Centrum, waar de app ook wordt gebruikt. Het onderzoek naar de inzet van de Sanacoach Parkinson in het Elkerliek is mede tot stand gekomen dankzij de Duurzame coalitie tussen Elkerliek en zorgverzekeraar CZ.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.