Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Isala Fertiliteitscentrum kijkt naar hele zorgpad

Het Isala Fertiliteitscentrum wil nog dit jaar in de spreekkamer een duidelijker antwoord kunnen geven op de vraag wat de kans is op het krijgen van een kindje en hoe lang het gaat duren. Klinisch embryoloog Max Curfs: "We wisten wel wat ongeveer de kans op succes was van de verschillende behandelingen, maar van het hele zorgpad wisten we dat niet. We hebben nu alle gegevens en data achter elkaar gezet en kunnen nu een veel reëler antwoord geven die twee vragen."

Curfs kijkt  vooral naar wat belangrijk is voor een patiënt. “Wij noemen dit waardegedreven zorg en in ons fertiliteitscentrum zijn wij daar al best ver mee. Voordeel voor de patiënt is  minder behandelingen en sneller door in het behandeltraject.”

Heel behandeltraject

Door niet langer per poging te kijken, maar naar een heel behandeltraject, zien wij ook wanneer een bepaald soort behandeling geen zin meer heeft. En we dus moeten overstappen naar een andere, ingrijpender behandeling. Voordeel voor de patiënt minder behandelingen en sneller door in het traject. En natuurlijk bespaar je hiermee kosten.

Vragenlijsten

Om de zorg nog verder te verbeteren, startte Isala Fertiliteitscentrum deze zomer met het sturen van vragenlijsten naar koppels met een kinderwens, voordat zij voor de eerste keer naar de polikliniek komen.  Curfs: “Wij willen weten hoe zij de kwaliteit van leven ervaren. Het feit dat een kinderwens nog onvervuld is, wat doet dat met de vrouw en haar eventuele partner? Na zes maanden gaan wij weer deze lijst sturen. Dan kunnen wij zien hoe het zich ontwikkelt. Soms komen er dingen uit de antwoorden die wij niet op kunnen lossen,  maar wij kunnen wel doorverwijzen naar een medisch psycholoog of weer terug naar de huisarts. Dus ook op die manier verbeteren wij de kwaliteit van zorg.”

Financiering

De zorg voor de patiënt verbeteren, dat is het allerbelangrijkste van waardegedreven zorg.  Curfs: “Maar je moet het wel kunnen afzetten tegen de kosten. Doordat wij hebben vastgesteld dat sommige pogingen geen zin meer hebben, terwijl wij dat eerst wel deden, besparen wij geld. De financiering is alleen nu nog zo ingericht dat ziekenhuizen geld krijgen voor iedere behandeling die zij doen. Dat zou eigenlijk anders moeten. En daarover hebben wij ook wel contact gehad met zorgverzekeraars. Waarom niet een bedrag voor het gehele behandeltraject? Maar voordat het zover is, zijn wij denk ik wel een aantal jaar verder.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.