Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jim van Os wil pilot met population value based healthcare

Hoogleraar psychiatrie Jim van Os wil in wijken in Nieuwegein huisartsen en ggz-aanbieders stuurinformatie geven waarmee ze op populatieniveau zorgbehoefte en -consumptie kunnen afstemmen. Population value based healthcare moet meer waarde bieden voor minder geld.

Het doel van population value based healthcare is de financiële middelen in een regio anders in te zetten, zodat de mensen die het echt nodig hebben zorg krijgen.  Dat is nu niet het geval, legt hoogleraar psychiatrie Jim van Os uit in een achtergrondartikel op Zorgvisie.

“In het huidige zorgstelsel mag iedereen een ggz-winkeltje openen. Die winkeltjes gaan zich strategisch richten op de ‘behandelbaren’. Dat zijn vaak witte, hoogopgeleide mensen met een baan, een groot netwerk en een goed inkomen. Zij brengen in het huidige model het meeste op, omdat ze beter worden. Niet door de behandeling, maar door hun geprivilegieerde status.”

Pilot in Nieuwegein

Van Os bereidt een pilot voor in Nieuwegein met Population value based healthcare. In een regio met 20.000 mensen brengt hij de regionale zorgbehoefte in kaart op basis van bestaande en dus kosteloze informatie. “Op basis van al die data valt goed te voorspellen wat de ggz-consumptie zou moeten zijn als die rechtvaardig wordt toegepast.”

Vervolgens vergelijkt Van Os de voorspelde zorgbehoefte met de werkelijke zorgconsumptie. Op basis van die informatie kan hij alle ggz-winkeltjes in de regio laten zien hoe goed ze voor de populatie in de regio zorgen, ongeacht of mensen in zorg zijn of niet. “De zorgverleners kunnen zo bijvoorbeeld zien dat er in hun wijk een forse toename is van het aantal gedwongen opnames, terwijl die ernstige zorgbehoeften maar deels in beeld zijn van de Fact-teams. Die teams zijn onevenredig actief in wijken waar de beter bedeelden wonen. Dan is er op populatieniveau een mismatch tussen wat de behandelaren doen en wat ze zouden moeten doen.”

Lees het hele interview met Jim van Os  op Zorgvisie.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.