Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kanker.nl geeft cijfers over kanker eenvoudig weer

Op kanker.nl, het informatieplatform voor patiënten en naasten, staan vanaf nu cijfers over het voorkomen en de overleving van meer dan zeventig kankersoorten in eenvoudige figuren

De overzichten op Kanker.nl worden gegenereerd op basis van cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) die worden beheerd door IKNL. Dankzij een technische koppeling met de NKR zijn deze overzichten eenvoudig te updaten.

Leeftijd en geslacht

Kanker.nl toont per kankersoort hoeveel mensen jaarlijks een diagnose krijgen, de man-vrouwverdeling en de leeftijdsverdeling. Zo is te zien dat schildklierkanker vaker bij vrouwen voorkomt dan bij mannen. En bij dikkedarmkanker is te zien dat deze ziekte vooral voorkomt bij mensen ouder dan zestig jaar.

Overleving

Ook toont de site in figuren hoeveel patiënten vijf of tien jaar na de diagnose nog in leven zijn. De overleving verschilt per kankersoort en per stadium van de kanker bij diagnose. De overleving is bij het meest vroege stadium (stadium 1) het gunstigst en bij het meest uitgebreide stadium (stadium 4) het minst gunstig. Daarom toont kanker.nl ook de overleving per stadium vijf jaar na de diagnose.

Vragenlijsten

Stichting kanker.nl doet samen met IKNL en Tilburg University onderzoek onder websitebezoekers over hoe zij de nieuwe figuren ervaren en of deze voor hen duidelijk zijn. De vragenlijst is beschikbaar voor bezoekers op de pagina’s met de cijfers bij de meestvoorkomende kankersoorten. Met de uitkomsten van dit onderzoek kan Stichting kanker.nl de informatie verder verbeteren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.