Zes van de tien patiënten hebben behoefte aan contact met de huisarts. Vooral kort na de diagnose, maar ook tijdens de behandeling. Twee derde van de patiënten heeft ook daadwerkelijk contact gehad met de huisarts. Gemiddeld krijgt de huisarts een rapportcijfer 7,4 voor de geboden hulp. Als de huisarts het initiatief tot contact neemt, dan is de waardering hoger (8,0) dan wanneer de patiënt zelf het initiatief neemt (7,0).
Geen contact
Van de mensen die behoefte hebben aan contact met de huisarts zegt 20 procent geen contact te hebben gehad. Wat betreft de rol van de huisarts bij samen beslissen, vindt acht op de tien patiënten dat de huisarts zou moeten luisteren naar hun zorgen en overwegingen. Slechts de helft van hen geeft aan dat dit daadwerkelijk is gebeurd. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) onder 4.763 (ex-)kankerpatiënten.
Uitleggen
Zeven op de tien mensen vinden dat de huisarts moet vragen of ze alle informatie over diagnose, behandeling en gevolgen begrijpen, maar dat gebeurt slechts bij minder dan twee op de tien van hen. Iets minder mensen vinden dat de huisarts patiënten moet uitleggen dat hun mening belangrijk is bij het maken van keuzes, maar dat gebeurt slechts bij 10 procent van deze groep. Twee derde van de mensen vindt dat de huisarts met hen moet bespreken wat ze belangrijk vinden in hun leven en welke gevolgen de behandeling daarop kan hebben. Van hen zegt slechts 15 procent dat dit is gebeurd.
__________________________________________________________________________________
Neem nu gratis een abonnement op de nieuwsbrief van Qruxx en ontvang iedere donderdagmiddag nieuws, blogs en achtergrondverhalen over waardegedreven zorg.
__________________________________________________________________________________
Ondersteuning bieden
Directeur-bestuurder van Arja Broenland van NFK: “(Ex-)kankerpatiënten zien duidelijk een ondersteunende rol weggelegd voor de huisarts bij het maken van keuzes rondom diagnose, behandeling en gevolgen. Van belang is dat de wensen en voorkeuren van iedere patiënt worden besproken en meegewogen in de te maken keuzes.” NFK roept huisartsen op om vanaf het moment van diagnose contact met de patiënt te houden. “De patiënt waardeert initiatief door zorgverleners. Wij moedigen hen dan ook aan kankerpatiënten proactief ondersteuning te bieden bij het maken van keuzes.”