Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toolkit helpt wensen en behoeften van mensen met dementie in kaart brengen

Om persoonsgerichte zorg te kunnen leveren, is het van groot belang om te weten wat de wensen en behoefte van mensen zijn. Het betrekken van mensen met dementie is nog niet altijd even gemakkelijk of vanzelfsprekend. Vilans en Studio Laura Koenen werken aan een middel waarmee wensen en verlangens kunnen worden opgehaald; de Ken.mij toolkit.
Ken.mij, dementietoolkit, toolkit ouderenzorg, Vilans,
Foto: Laura Koenen

Het project is een co-creatie tussen social design en de zorg. ‘Als zorgmedewerkers mensen met dementie beter willen leren kennen, kunnen creatieve middelen daaraan bijdragen, aldus ontwerper Laura Koenen. Het Ken.mij-project heeft een ontwikkelbijdrage van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ontvangen om hiermee aan de slag te gaan.

Ken.mij

Afgelopen najaar gingen Vilans en Koenen van start met het ontwikkelen van de Ken.mij toolkit, die creatieve methoden bevat om zorgmedewerkers op een andere manier het gesprek te laten aangaan. ‘Via spelvormen proberen we te ontdekken wat er bij mensen met dementie leeft’, zegt Koenen. Het resulteerde afgelopen najaar in een prototype toolkit met drie spelvormen. Zo kunnen zorgmedewerkers op een grote poster de levenslijn van de cliënt invullen of spelkaarten met herkenbare iconen gebruiken om een gesprek te starten. Via een bordspel met vergelijkbare iconen kon er getekend worden. ‘We maken gebruik van visuele triggers die herinneringen oproepen’, vertelt Koenen.

Getest

De toolkit is vervolgens getest bij acht zorgorganisaties. De eerste indruk is positief. ‘De spelvormen zijn breed inzetbaar en medewerkers nemen er de tijd voor. Zowel dagbestedingscoaches als psychologen konden de toolkit inzetten vanuit hun eigen perspectief’, aldus Vilans-ontwerper Dianne Vasseur. De visuele gespreksmiddelen leidden bij de deelnemende organisaties regelmatig tot nieuwe inzichten. ‘Door de toolkit stelt de zorgprofessional andere vragen dan de dagelijkse ‘hier- en nu’-vragen. Dat leidt tot verrassende antwoorden en inzichten die kunnen bijdragen aan de kwaliteit van leven.’

Nu het eerste prototype in de praktijk is getest, is het Ken.mij-project in een nieuwe fase beland. Vanaf vrijdag 1 april starten ontwikkelsessies met eerder deelnemende en nieuwe zorgorganisaties. Daarbij bezoekt het Ken.Mij team de zorgorganisaties en gaan zij op creatieve wijze met zorgmedewerkers om tafel om de toolkit te verbeteren. ‘De ideeën en ervaringen uit de ontwikkelversies zullen de basis vormen van een nieuwe versie van de toolkit’, vertelt Koenen. Deze toolkit wordt vervolgens in april en mei met de deelnemende partijen getest en getweakt. Daarna kan de toolkit door zorgorganisaties in gebruik worden genomen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.