Home Kennispartner – Santeon
Santeon
Santeon is een uniek landelijk samenwerkingsverband waarin zeven topklinische ziekenhuizen open samenwerken met als doel de medische zorg te verbeteren door continue vernieuwing.
Artikelen door en in samenwerking met Santeon
Santeon deelt inzichten verbeterprogramma chronische nierschade
Vier jaar na de start van het verbeterprogramma chronische nierschade, deelt Santeon alle belangrijke ervaringen, uitkomsten en ideeën in een rapport. Met de geleerde lessen wil Santeon andere zorgaanbieders inspireren om ook met waardegedreven zorg aan de slag te gaan.
‘Coronaschade en personeelskrapte frustreren kwaliteitsverbetering’
Het Verbeterteam Heupartrose van Santeon gaat na zes jaar ervaring met waardegedreven zorg een nieuwe fase in. Van het leren van data naar een lerend systeem, dat is de volgende stap.
Santeon lanceert twee nieuwe vbhc-tools voor patiënten met nierschade
Om nierpatiënten op een overzichtelijke manier van relevante zorguitkomsten te voorzien, hebben de Santeon ziekenhuizen de patiëntgerichte infographic #samenbeslissennierschade ontwikkeld. Daarnaast introduceert Santeon een Nierfalen keuzehulp om patiënten te ondersteunen bij hun besluitvorming.
Santeon deelt uitkomsten om ontwikkeling reumazorg in stroomversnelling te brengen
Drie Santeon-ziekenhuizen werken samen aan het personaliseren en verbeteren van de reumazorg. Hiervoor verzamelen zij reallife data, worden uitkomsten met elkaar besproken en met lokale multidisciplinaire verbeterteams in gang gezet.
St. Antonius vermindert complicaties bij hartinfarctpatiënten door genetische test
Het St. Antonius Ziekenhuis is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat patiënten met een acuut hartinfarct een genetische test aanbiedt. Dankzij deze test kunnen zorgverleners de meest geschikte bloedverdunner kiezen, wat bloedingen voorkomt.
Pieter de Bey: ‘We leren van calamiteiten door bij elkaar in de keuken te kijken’
Voor het eerst delen de Santeon-ziekenhuizen een gezamenlijk calamiteitenjaarverslag met de buitenwereld. Hiermee wil de ziekenhuisketen andere ziekenhuizen stimuleren te leren van calamiteiten. "Het is niet ethisch om onze kennis binnen de Santeon-grenzen te houden", vertellen directeur Pieter de Bey en werkgroepvoorzitter Carla Veldkamp.
Infographic maakt onzichtbare gevolgen herseninfarct inzichtelijk en bespreekbaar
Om herseninfarctpatiënten meer inzicht te geven in het revalidatieproces, heeft Santeon binnen het Experiment Uitkomstindicatoren een infographic ontwikkeld. “Het is een concreet handvat om onzichtbare gevolgen in de spreekkamer bespreekbaar te maken”, aldus professor en neuroloog Renske van den Berg-Vos.
Ontslag na CVA: de eerste klinische keuzehulp
De eerste klinische keuzehulp voor patiënten is binnen een maand in zeven Santeon-ziekenhuizen in gebruik genomen.
Deze CVA-keuzehulp ondersteunt patiënten bij het beslissen over hun ontslag en hun herstel na een herseninfarct of hersenbloeding.
Santeon: minder totaalrupturen met vbhc-programma geboortezorg
Minder ongeplande keizersnedes en totaal rupturen, betere uitkomsten voor de baby en een efficiëntere inrichting van de zorg rondom de bevalling. Met deze inzet startten de Santeon-ziekenhuizen in 2017 een verbeterprogramma voor de geboortezorg. Ze volgden hierbij de methodologie van value based healthcare (VBHC), ofwel waardegedreven zorg. Deze week presenteren ze de eerste resultaten in de publicatie Samen beter Geboortezorg.
‘PROMs kunnen zorg reumapatiënten verbeteren’
Jos Hendrikx deed promotieonderzoek naar het belang van Patiënt Reported Outcome Measures (PROMs) bij de behandeling van patiënten met reuma. "Ze bieden voordelen om mee te werken, maar interpretatie vergt maatwerk", concludeert hij na uitvoerig onderzoek.