Home Kennispartner – Santeon

Santeon

Santeon is een uniek landelijk samenwerkingsverband waarin zeven topklinische ziekenhuizen open samenwerken met als doel de medische zorg te verbeteren door continue vernieuwing.

Artikelen door en in samenwerking met Santeon

Santeon deelt uitkomsten om ontwikkeling reumazorg in stroomversnelling te brengen

Drie Santeon-ziekenhuizen werken samen aan het personaliseren en verbeteren van de reumazorg. Hiervoor verzamelen zij reallife data, worden uitkomsten met elkaar besproken en met lokale multidisciplinaire verbeterteams in gang gezet.

St. Antonius vermindert complicaties bij hartinfarctpatiënten door genetische test

Het St. Antonius Ziekenhuis is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat patiënten met een acuut hartinfarct een genetische test aanbiedt. Dankzij deze test kunnen zorgverleners de meest geschikte bloedverdunner kiezen, wat bloedingen voorkomt.

Pieter de Bey: ‘We leren van calamiteiten door bij elkaar in…

Voor het eerst delen de Santeon-ziekenhuizen een gezamenlijk calamiteitenjaarverslag met de buitenwereld. Hiermee wil de ziekenhuisketen andere ziekenhuizen stimuleren te leren van calamiteiten. "Het is niet ethisch om onze kennis binnen de Santeon-grenzen te houden", vertellen directeur Pieter de Bey en werkgroepvoorzitter Carla Veldkamp.

Infographic maakt onzichtbare gevolgen herseninfarct inzichtelijk en bespreekbaar

Om herseninfarctpatiënten meer inzicht te geven in het revalidatieproces, heeft Santeon binnen het Experiment Uitkomstindicatoren een infographic ontwikkeld. “Het is een concreet handvat om onzichtbare gevolgen in de spreekkamer bespreekbaar te maken”, aldus professor en neuroloog Renske van den Berg-Vos. 

Ontslag na CVA: de eerste klinische keuzehulp

De eerste klinische keuzehulp voor patiënten is binnen een maand in zeven Santeon-ziekenhuizen in gebruik genomen. Deze CVA-keuzehulp ondersteunt patiënten bij het beslissen over hun ontslag en hun herstel na een herseninfarct of hersenbloeding.

Santeon: minder totaalrupturen met vbhc-programma geboortezorg

Minder ongeplande keizersnedes en totaal rupturen, betere uitkomsten voor de baby en een efficiëntere inrichting van de zorg rondom de bevalling. Met deze inzet startten de Santeon-ziekenhuizen in 2017 een verbeterprogramma voor de geboortezorg. Ze volgden hierbij de methodologie van value based healthcare (VBHC), ofwel waardegedreven zorg. Deze week presenteren ze de eerste resultaten in de publicatie Samen beter Geboortezorg.

‘PROMs kunnen zorg reumapatiënten verbeteren’

Jos Hendrikx deed promotieonderzoek naar het belang van Patiënt Reported Outcome Measures (PROMs) bij de behandeling van patiënten met reuma. "Ze bieden voordelen om mee te werken, maar interpretatie vergt maatwerk", concludeert hij na uitvoerig onderzoek.

Virtual Fracture Care geeft patiënt regie over eigen herstel

Patiënten met relatief simpel en stabiel letsel, zoals een verstuikte enkel of een ongecompliceerde botbreuk, krijgen na bezoek aan het ziekenhuis geen poliklinische nacontrole meer. Ze ontvangen een app met alle informatie om thuis te herstellen. Het Martini Ziekenhuis is sinds deze week na het OLVG en St. Antonius Ziekenhuis het derde Santeon ziekenhuis dat volgens deze methode werkt. De andere Santeon ziekenhuizen volgen binnenkort.
Ict

Zilveren Kruis en Santeon gaan intensief samenwerken

Zilveren Kruis en Santeon gaan intensief samenwerken om de (ziekenhuis)zorg te verbeteren. Het digitaliseren van zorg speelt hierbij een belangrijke rol. Binnen de samenwerking worden in eerste instantie drie nieuwe zorginitiatieven ontwikkeld, getoetst en/of opgeschaald binnen de Santeon organisatie.

Santeon ziekenhuizen stroomlijnen diagnostiek bij prostaatkanker

Sinds 2016 werken de Santeon ziekenhuizen actief samen aan het verbeteren van de zorg rondom prostaatkanker. Op een aantal onderwerpen zijn afspraken gemaakt om de aanpak tussen de Santeon ziekenhuizen gelijk te trekken.