Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Keuzehulp helpt bij kiezen van behandeling prostaatkanker

Patiënten die na de diagnose prostaatkanker een keuzehulp gebruiken, kiezen vaker voor regelmatige controle door de behandelend arts in plaats van een operatie of bestralen. Dat blijkt uit onderzoek van Romy Lamers.

De keuzehulp is een interactieve website met informatie over prostaatkanker, de voor- en nadelen van de behandelopties en stellingen over persoonlijke voorkeuren. Patiënten kunnen met een schuifbalk aangeven welke stellingen het beste bij hen passen. De keuzehulp is in 2014 in onder meer het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in gebruik genomen. De urologen bieden de keuzehulp standaard aan patiënten aan, zodat ze samen in de behandelkamer kunnen kiezen welke behandeling het beste bij de patiënt past.

Behandelvoorkeur

Lamers:  “Ik heb onderzocht of keuzehulpen helpen bij het goed informeren van de patiënten, het helder krijgen van de persoonlijke voorkeur en het maken van de behandelkeuzes. In mijn onderzoek hebben 181 patiënten met prostaatkanker de keuzehulp gebruikt. Een kwart had vóór het gebruik van de keuzehulp geen behandelvoorkeur. Erna kon de helft van deze groep wel een behandelvoorkeur aangeven.”

De resultaten tonen aan dat het gebruik van een keuzehulp de behandeling bij prostaatkanker kan beïnvloeden. Patiënten kiezen vaker na gebruik van de keuzehulp voor een afwachtend beleid. Patiënten zonder keuzehulp kiezen juist vaker voor (inwendige) bestraling. Daar staat tegenover dat de mate van tevredenheid over de informatievoorziening en spijt van de behandelkeuze – twaalf maanden na de diagnose prostaatkanker – niet verschilt tussen patiënten met en zonder keuzehulp. Wel tonen de resultaten aan dat patiënten die angstiger zijn en meer depressieve kenmerken hebben, vaker spijt hebben en onvrede uiten over de informatievoorziening. “Bij de diagnose moet dus rekening gehouden worden met deze groep patiënten”, aldus Lamers.

Behandelopties

Ook bij plasklachten door een goedaardige vergroting van de prostaat zijn verschillende behandelopties mogelijk: leefstijlveranderingen, medicijnen of opereren. Van de 126 onderzochte patiënten had 53 procent geen behandelvoorkeur vóór het gebruik van de keuzehulp. Ook hier kon ongeveer de helft (51 procent) na gebruik van de keuzehulp wel een behandelvoorkeur kiezen.

Romy Lamers is uroloog in opleiding in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Zij promoveert donderdag 21 november aan de Universiteit Utrecht. met haar proefschrift  ‘Treatment decision making in patients with prostatic disorders’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.