Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Keuzekaart-in-beeld helpt bij Samen Beslissen

Keuzekaart-in-beeld helpt zorgverleners om een goed gesprek te voeren in de spreekkamer als de patiënt beperkte gezondheidsvaardigheden heeft. Dat blijkt uit onderzoek van Pharos.

25 procent van de Nederlanders heeft moeite om informatie over gezondheid en zorg te begrijpen. Daardoor vinden mensen ook moeilijker de weg naar de juiste zorg. De keuzekaart-in-beeld bevat begrijpelijke afbeeldingen en tekst over mogelijke behandelingen en helpt bij het samen beslissen.

Pharos onderzocht hoe de keuzekaart-in-beeld in de praktijk gebruikt wordt. Uit het onderzoek blijkt dat de keuzekaart-in-beeld bijdraagt aan het begrip over behandelopties, vooral omdat er op de kaart met afbeeldingen gewerkt wordt.

Beter beeld van behandelingen

“Voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden heeft de keuzekaart-in-beeld veel voordelen. Door de kaart thuis nog eens door te kijken krijgt de patiënt een beter beeld van behandelingen en kan de informatie indalen. De afbeeldingen zorgen voor herkenning in een vervolggesprek”, aldus Pharos. “Het is niet zo dat het gebruik van de kaart automatisch leidt tot een goed gesprek. Daarvoor zijn ook andere elementen belangrijk, zoals afstemming door de zorgverlener op de wensen, behoefte en kennis van de patiënt. De keuzekaart-in-beeld is dan ook vooral een hulpmiddel voor het goede gesprek over samen beslissen.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.