Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KiZ special: Implementatie

De nieuwste special van Kwaliteit in Zorg (KiZ) staat in het thema van implementatie. Effectieve interventies vinden vaak niet vanzelf hun weg naar de zorgpraktijk. We weten inmiddels dat actieve implementatie met kennis van zaken nodig is om praktijkverbetering tot stand te brengen of te versnellen. Implementatie zelf is een vakgebied geworden met een groeiende kennisbasis. En met steeds meer in implementatie gespecialiseerde professionals.

In 2016 en 2018 maakten we voor KiZ een special over implementatie. We noemden implementatie in 2016 een vakgebied dat volwassen aan het worden was, en in 2018 een vakgebied dat professioneel werd.

Anno 2021 is het weer tijd om de balans op te maken met een nieuwe special over implementatie. De directe aanleiding is het European Implementation Event dat op 27 en 28 mei plaatsvindt vanuit Den Haag. Het EIE is het eerste Europese evenement over implementatie.

Het zal de plek worden waar we de nieuwste ontwikkelingen en inzichten rond implementatie kunnen ophalen en waar implementatieprofessionals en iedereen die werkt aan kwaliteitsverbetering uit Nederland en Europa elkaar kunnen ontmoeten.

 


Inhoud

Deze special geeft een vooruitblik op wat er allemaal tijdens het online European Implementation Event zal gebeuren.

‘EIE moet implementatiecapaciteit in Europa helpen opbouwen – in onderzoek, praktijk en beleid’ *
We beginnen met een interview met Bianca Albers en Pauline Goense, twee van de trekkers van het evenement. Zij vertellen over de achtergrond en inhoud ervan in een presentatie getiteld Crossing Borders, Overcoming Boundaries. Albers en Goense hopen op een vernieuwende en werkelijk interactieve happening.
Lees verder >>

English version: EIE helps build implementation capacity in Europe – in research, practice and policy’

Keynote sprekers*
Jet Bussemaker, Paul Iske en David Chambers geven een keynote lezing tijdens de EIE. Jet Bussemaker geeft haar visie op hoe implementatieonderzoek beleid kan beïnvloeden en David Chambers pleit voor dynamische implementatie. Paul Iske vindt dat leren van mislukkingen een essentieel onderdeel is van innovatie.

English versions: 

Implementatievermogen vergroten in de zorg, preventie en welzijn
“Implementatiekennis en -expertise in Nederland is momenteel versnipperd en beperkt toegankelijk, terwijl het een onmisbaar middel is voor zorgvernieuwing”, aldus Marleen Wilschut en co-auteurs. In hun artikelen beschrijven zij de doorontwikkeling van het Nederlands Implementatie Collectief (NIC). Het NIC zal een ontmoetingspunt worden voor implementatieprofessionals in Nederland en een plek waar inzichten uit implementatieonderzoek, mogelijkheden voor opleiding en training en tools voor implementatie te vinden zijn.
Lees verder >>

Sessies uitgelicht
KiZ-lid Barbara van der Linden schrijft in haar blog over de sessies waar zij naar uitkijkt tijdens de EIE. Ze licht sessies uit over implementatie expertise en competenties en sessies waarin nieuwe inzichten uit implementatieonderzoek naar voren komen. Van der Linden is benieuwd naar de interactieve formats die tijdens het online event ingezet worden.
Lees verder >>

De volgende generatie implementatieprofessionals
Speciale aandacht gaat tijdens de EIE uit naar de nieuwste lichting implementatie professionals. We hebben drie van hen geïnterviewd over hoe zij in dit vakgebied terecht zijn gekomen en waar zij tegenaan lopen bij de start van hun carrières. Ook kunt u lezen met welke projecten zij zich momenteel bezighouden en die ze op de EIE zullen presenteren.
Lees verder >>

English version: The next generation of implementation professionals

ZE&GG: Hoe implementeer je de bewezen beste zorg?
Als laatste in dit nummer een artikel over het Zorg Evaluatie en Gepast Gebruik programma in Nederland. De partijen van het Hoofdlijnakkoord Medisch Specialistische Zorg hebben de handen ineengeslagen om bewezen effectieve interventies ook daadwerkelijk te gaan implementeren in de zorgpraktijk. De organisatoren vertellen hoe dit belangrijke, op implementatie gerichte, programma is opgezet.
Lees verder >>


Deze special is een opwarmer voor wat er allemaal gaat gebeuren tijdens de EIE. U kunt zich nog inschrijven via: https://implementation.eu/european-implementation-event-2020

Tip: deelnemers aan het event kunnen gratis meedoen aan een opwarmcursus over implementatie op 18 mei. Een goede voorbereiding op het evenement!

Dit nummer is nog niet af: we gaan de opbrengsten van het Event beschrijven in een wrap up-artikel dat half juni zal verschijnen. Dus houd Qruxx in de gaten voor die update en tot in mei op de EIE…

 


Deze special is samengesteld door: 
Barbara van der Linden, staflid Implementatie en innovatie bij ZonMw
Peter van Splunteren, zelfstandig adviseur 

Barbara van der Linden
Peter van Splunteren

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.