Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KiZ special Preventie en informele zorg: Maak samen werk van een gezonde gezondheidszorg

De redactie van Kwaliteit in Zorg maakte een special over preventie en informele zorg. In de tien artikelen in deze special laten artsen, bestuurders, communicatieadviseurs, beleidsmedewerkers, verpleegkundigen en onderzoekers zien hoe iedereen hiermee kan starten, bijvoorbeeld thuis, op school en in de regio. Om samen onze gezondheidszorg beter te maken en erger te helpen voorkomen.
VieCuri lanceerde een succesvolle zonnebrandcampagne. Foto: VieCuri

Door Dwayne Meijnckens en Erica de Loos 

We hebben allemaal zorg nodig. Een goede gezondheidszorg zorgt ervoor dat we kunnen werken en zorgt ervoor dat de economie en samenleving blijven draaien. De coronapandemie maakte dat duidelijk zichtbaar. Lynn Berger schrijft op De Correspondent over de zorg dat de gezondheidszorg een randvoorwaarde is voor onze beschaving. Zij adviseert ons om informele zorg goed te organiseren. Informele zorg is zorg die mensen verlenen aan hun medemens. Zij krijgen hiervoor niet betaald en het is niet hun beroep.

We zien vaak niet dat mensen om ons heen hun naasten verzorgen of helpen. Of we zien mogelijkheden om informele zorg te verlenen of om iemand te helpen. Maar het mag niet. Vanwege onze wetten, regels en medische richtlijnen die we samen maakten voor een veilige gezondheidszorg. Een vrijwilliger mag geen medicijnen uitdelen aan cliënten. Of niet zomaar met een cliënt buiten de instelling wandelen in het bos als hij of zij niet de juiste diploma’s heeft. Terwijl dit wel helpt om zorgverleners meer ruimte te geven om hun werk te doen. En om cliënten kwaliteit van leven te geven tijdens de zorg die zij krijgen. Informele zorg kan ander werk meer ruimte geven. Informele zorg draagt daarmee bij aan een gezonde economie.

In het Integraal Zorgakkoord (IZA) maken zorgpartijen samen de gezondheidszorg gereed voor de toekomst. Voor ons allemaal door passende zorg als richting te kiezen. Passende zorg draagt bij aan onze gezondheid en welbevinden. En stimuleert zorg dichtbij onszelf te organiseren. Het is daarbij belangrijk te zien wat we kunnen in plaats van te zien wat we niet kunnen. Preventie en informele zorg zijn twee van de twaalf passende zorg actiepunten uit het IZA. Zij staan in deze special van Kwaliteit in Zorg centraal:

  • Passende zorg begint bij zorgen voor jezelf en voor anderen. Onze gezondheidszorg sluit beter aan op ziek zijn en behandelen van zieken als we zelfzorg en informele zorg goed organiseren.
  • Passende zorg versterkt de veerkracht van burgers en voorkomt grotere gezondheidsproblemen. Door dit regionaal aan te pakken zorgen we voor elkaar.

In de artikelen van deze special laten artsen, bestuurders, communicatieadviseurs, beleidsmedewerkers, verpleegkundigen en onderzoekers zien hoe iedereen kan starten met preventie en informele zorg. Bijvoorbeeld thuis, op school en in de regio. Met voorbeelden uit andere landen. Om samen onze gezondheidszorg beter te maken en erger te helpen voorkomen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.