Home KiZ special Zorg in tijden van corona (2020)

KiZ special Zorg in tijden van corona (2020)

Nu de coronacrisis in een rustiger vaarwater komt, is het tijd voor een eerste balans. Welke veranderingen zullen blijven en wat gaat er terug naar het oude? De redacteuren van Kwaliteit in Zorg kijken terug en vooruit.

Implementatie in tijden van corona

De lockdown wordt voor mij één groot implementatie-experiment als ik besluit er door mijn ‘implementatiebril’ naar te kijken. Ik vraag me af of we dingen zien gebeuren die kloppen met theorieën over succesvol implementeren. Wat kunnen we leren over implementatie van deze snelle veranderingen? En welke lessen kunnen we trekken voor de aanpak van implementatie in de toekomst?

Van uitstel zorg komt afstel en dat is soms maar goed ook

De zorg heeft de afgelopen maanden op haar grondvesten geschud. Overvolle IC’s, afdelingen vol met covid-patiënten en geworstel met beschermingsmiddelen, in het bijzonder in de ouderenzorg. Tegelijkertijd konden of durfden patiënten niet meer naar hun huisarts of ziekenhuis. Dus explodeerden de e-consulten en het videobellen. En waren de wachtkamers bij de huisarts en de poliklinieken leeg. Bezorgde stemmen over stuwmeren van uitgestelde zorg volgden. Is deze zorg wel terecht?

Samen beslissen moet kerntaak zorg worden

De zorg maakte dankzij covid-19 een uitzonderlijk voorjaar door. Er gebeurden veel mooie dingen, maar het werd heel duidelijk dat samen beslissen en goede communicatie veel centraler moeten staan in onze zorg dan nu het geval is. Om samen beslissen als innovatie te laten slagen is het nodig dat we het als kerntaak in plaats van sluitpost van het vakmanschap in de zorg gaan zien. En dat we er met z’n allen naar gaan handelen.

GGZ in coronatijd: doorbraak videobellen, cliënten willen echt contact

De reacties in de ggz op de coronacrisis zijn divers. Er zijn berichten dat ggz-cliënten zichzelf lijken te hervinden en door de crisis nieuwe uitdagingen zien. Maar uit onderzoeken blijkt dat veel ggz-cliënten face-to-face contacten missen