Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KLIK implementeert PROMs in de spreekkamer

Als de uitslagen van de PROMs direct gepresenteerd worden op een dashboard van de zorgprofessional, krijgt het gesprek in de spreekkamer een andere dimensie. Lotte Haverman legt uit hoe KLIK waardegedreven zorg en samen beslissen stimuleert.

KLIK is een wetenschappelijke onderzoeksgroep die zich richt op het meten en verbeteren van de effectiviteit van zorg met behulp van betrouwbare en valide PROMs. De onderzoeksgroep is opgezet vanuit het Amsterdam UMC.

KLIK biedt expertise, advies en ondersteuning rondom de implementatie van PROMs. Daarnaast is het KLIK PROM portaal voor iedereen met interesse beschikbaar.

Dr. Lotte Haverman, (medeoprichter en projectleider): “Een arts of andere zorgprofessional benadert ons en wij gaan dan samen aan de slag om PROMs te implementeren in de zorg voor patiënten en passend in de workflow.”

Vroeg signaleren

Via het portaal vullen patiënten en eventueel hun ouders/verzorgers vragenlijsten in over kwaliteit van leven (HRQOL), symptomen en psychosociaal functioneren. De antwoorden worden teruggekoppeld in een overzichtelijk KLIK PROfiel, dat de professional bespreekt tijdens het consult met de patiënt. Dit bevordert volgens Haverman de communicatie tussen patiënt en zorgprofessional en helpt in het vroeg signaleren van eventuele problemen.

Na twee promotie-onderzoeken naar de effectiviteit is KLIK, sinds de start van de implementatie in 2011, gegroeid. Inmiddels zijn er 115 patiëntgroepen verspreid over verschillende centra die gebruik maken van KLIK.

Beter selecteren

Haverman: “Wij ondersteunen bij het overkomen van barrières op het niveau van de vragenlijsten, de professionals, de patiënten en ICT. PROMs kunnen te lang zijn, niet valide of onvoldoende van toepassing. Wij helpen dan betere te selecteren.”

“Daarnaast trainen we zorgprofessionals in het gebruik van PROMs. Omdat veel patiënten anderstalig zijn, zijn de PROMs in het KLIK portaal zijn in verschillende talen beschikbaar. Ook ondersteunen we bij de dashboard- ontwikkeling en de borging.”

Bibliotheek

Het KLIK portaal bevat een bibliotheek met meer dan driehonderd PROMs en een koppeling met het Assessment Center van PROMIS. PROMIS is een set van PROMs die allemaal werken met Computerized Adaptive Testing. Het systeem kan een slimme volgende vraag selecteren en slaat vragen die niet van toepassing zijn op de desbetreffende patiënt over. Hierdoor krijgt een patiënt minder vragen en is het dus minder belastend om PROMs in te vullen.

Voor alle vragenlijsten is een directe terugkoppeling beschikbaar. Nieuwe vragenlijsten of PROMs geïdentificeerd als onderdeel van een Core Outcomes Set of ICHOM standard set kunnen in KLIK ingebouwd worden.

Honderd aandoeningen

Inmiddels implementeert KLIK PROMs op kinder- en volwassen-afdelingen in meer dan twintig ziekenhuizen in binnen- en buitenland. Haverman: “We hebben verschillende PROM-sets geïmplementeerd bij meer dan honderd aandoeningen, waaronder Schisis, Reumatologie, MDL, Sikkelcel, Hemofilie en Dermatologie. We begeleiden het gehele implementatieproces voor zowel zorgprofessionals als patiënten door middel van trainingen, evaluaties en een helpdesk functie”

Voortdurende ontwikkeling

Naast de implementatie doet KLIK wetenschappelijk onderzoek naar het effect van het gebruik van PROMs. “We ontwikkelen, valideren, vertalen en normeren daarnaast betrouwbare PROMs en onderzoeken we de uitkomsten op groepsniveau.” Alle data zijn gemakkelijk te exporteren en te koppelen aan andere databases.

Haverman:  “We werken aan voortdurende ontwikkeling van het KLIK PROM portaal door implementatie van nieuwe betrouwbare en valide PROMs, optimalisatie van de techniek en aan het bewerkstelligen van integratie met veelgebruikte EPD’s.”

Op 13 september promoveert Hedy van Oers, coördinator KLIK project, op het gebruik van PROMs in de spreekkamer.  Omtrent haar promotie organiseert ISOQOL-NL /KLIK team Amsterdam UMC een symposium op donderdag 12 september: ‘PROMs in clinical practice: a scientific approach’. Voor informatie ga naar: www.ISOQOL.nl

 

 

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.