Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Knelpunten bij zorg voor kwetsbare ouderen door verschillen tussen protocol en praktijk

Door te kijken naar de verschillen in protocollen, ontstaan uit richtlijnen met betrekking tot kwetsbaarheid van oudere patiënten, is het mogelijk om het screeningsproces te verbeteren. Het Nivel en het Amsterdam Public Health (APH) research instituut onderzochten samen deze variaties tussen ziekenhuisafdelingen in de praktijk.
© Robert Kneschke / stock.adobe.com

Bij iemand van zeventig jaar is het belangrijk om te screenen op kwetsbaarheid. Kwetsbare ouderen hebben eerder last van functieverlies tijdens een opname. Ziekenhuizen handelen vanuit de landelijke richtlijnen. Deze vertalen ze vaak zelf naar bruikbare protocollen. Daarbij houden de zorgprofessionals rekening met de lokale context en ontstaat er variatie in uitvoer.

Variatie

Het Nivel en het Amsterdam Public Health (APH) research institute deden gezamenlijk onderzoek naar deze variatie in de praktijk. Om zo de knelpunten in de ziekenhuispraktijk bij het screenen van patiënten van zeventig jaar en ouder bloot te leggen en mogelijke handvatten te bieden voor verbetering. Het onderzoeksproject maakt deel uit van de Monitor Patiëntveiligheid 2019 tot 2022. VWS subsidieert het onderzoek.

Richtlijnen

Voor het onderzoek werden eerst de landelijke richtlijnen in beeld gebracht. Het resultaat daarvan staat gepubliceerd in de factsheet Leren van variatie in de praktijk: nieuwe methode om functieverlies bij kwetsbare ouderen tijdig te signaleren bij ziekenhuisopname. Uit de factsheet blijkt vooral dat verschillen tussen protocol en praktijk knelpunten in de zorg kunnen blootleggen.

Dagelijkse praktijk

In de tweede fase keken de onderzoekers naar ziekenhuis-specifieke protocollen en vergeleken deze met zowel de landelijke richtlijnen als de dagelijkse praktijk. Praktijkvariatie ontstaat door veranderingen in werkomstandigheden van de zorgprofessionals. Het gaat dan om een tekort aan mensen of een te hoge werkdruk. Dit impliceert dat zorgverleners veerkrachtig moeten zijn om goede zorg te kunnen blijven bieden.

Patiëntveiligheid

Ziekenhuisafdelingen komen bij het project zelf met suggesties om de patiëntveiligheid verder te bevorderen. De onderzoekers hebben voor verschillende ziekenhuisafdelingen in kaart gebracht waar en waarom praktijkvariatie optreedt. De deelnemende afdelingen hebben gekeken naar wat zij van elkaar kunnen leren en formuleren op basis daarvan verbetersuggesties. Het doel is om de protocollen en de uitvoering van de dagelijkse praktijk dichter bij elkaar te brengen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.