Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Koppelen van data moet valincidenten bij ouderen verminderen

Vallen is een groot probleem bij ouderen. De helft van de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen valt tenminste één keer per jaar. Zo’n val kan grote gevolgen hebben: gebroken ledematen, onderzoeken en opnames in een ziekenhuis. Dat is natuurlijk zeer vervelend voor de persoon zelf, maar kost ook veel extra zorg en daarmee tijd van de professionals.

De zorgorganisaties tanteLouise en Groenhuysen voeren met Kinetic Analysis een project uit waarbij een innovatieve meetmethode het aantal valincidenten moet verkleinen.  Met  onder andere camera’s wordt de balans van ouderen vastgesteld.

Koppelen

Door deze informatie te koppelen aan reeds bestaande informatie, zoals valhistorie, medicijngebruik en bloedwaarden, is het valrisico per cliënt te bepalen. Hiermee is een advies op maat te geven om vallen te voorkomen. Dat advies kan bestaan uit een valpreventieprogramma of indien nodig een hulpmiddel zoals een rollator, stok of een preventief middel als een WOLK of BalanceBelt.

De methode wordt voor het eerst getest op de psychogeriatrische afdelingen van de verpleeghuizen van tanteLouise en Groenhuysen.  Het gaat hierbij niet alleen om het instrument zelf, maar ook om de manier waarop deze oplossing zo te ontwikkelen is dat deze ook gemakkelijk door andere zorgorganisaties in te zetten is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.