Dit zien we direct terug in de financiële paragraaf: een breuk met het CBS-groeipad van de MSZ-zorgkosten naar een nullijn in 2020. Doet dit afbreuk aan één van de beste gezondheidszorgsystemen van de wereld? Wij vinden van niet: we weten dat veel van onze klanten al hebben bewezen dat het kan. Dat betekent echter niet dat het een makkelijke opgave is.
Kwaliteit verbeteren
In 2012 publiceerde Strategy& het visierapport ‘Kwaliteit als medicijn’, waarin we stelden dat in de curatieve zorg een besparing van maar liefst vier tot acht miljard euro mogelijk was. Dat hoefde niet ten koste te gaan van de kwaliteit. Sterker nog, besparen kon door de kwaliteit te verbeteren. In plaats van het efficiënter verlenen van steeds meer zorg, was het tijd om te stoppen met zorg die weinig tot niets opleverde voor de patiënt of zelfs ronduit schadelijk was. In de jaren erna hebben we deze formule in de praktijk gebracht bij zorginstellingen en verzekeraars.
Zorgverleners weten hoe groot het grijze gebied is tussen over- en onderbehandeling. De patiënt nu opereren of toch nog even wachten? Wanneer moet de patiënt terugkomen voor een controle? Hoe wegen de schadelijke effecten van behandelingen op tegen de mogelijke voordelen?
Onderwerpen waarover verstandige zorgprofessionals verschillende keuzes kunnen maken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een hoge mate van praktijkvariatie eerder regel dan uitzondering is.
Tegelijkertijd is er vanuit het aanbod door de zorgverlener vaak een bittere noodzaak tot groei. Een behandeling wordt immers betaald, afzien van een behandeling niet. Daarbij zijn de inkomsten hard nodig om mee te gaan in nieuwe investeringen. Richtlijnen stellen direct eisen aan aantallen (‘de volumenormen’) of indirect, door eisen te stellen aan infrastructuur.
Betere zorg is passende zorg
Met de aanpak van Strategy& worden zorgverleners uitgenodigd initiatieven in te brengen die zorg passender maakt. We beseffen ons hierbij heel goed dat de zorg niet gevangen kan worden in standaardregels. Kwaliteit voor de individuele patiënt staat centraal. Niet alle standaardbehandelingen zijn in het belang van die individuele patiënt, waardoor het voorkomen van onnodige zorg bijdraagt aan kwaliteit.
Kostenontwikkeling ombuigen
Minder onnodige zorg maakt het tegelijkertijd mogelijk kostenontwikkelingen om te buigen. Het leidt tot meer tijd voor de verbetering van de zorg en dalende maatschappelijke zorgkosten. Het resultaat is niet alleen kwalitatief betere zorg voor iedere unieke patiënt, maar ook zorgverleners die weer plezier hebben in hun vak.
Opgave van het hoofdlijnenakkoord
Het hoofdlijnenakkoord is een enorme opgave die bijna tegenstrijdig klinkt: betere kwaliteit kan toch alleen tegen hogere kosten? Instellingen hebben met onze ondersteuning laten zien dat het anders kan: door inzet op kwaliteit voor de patiënt kunnen we kosten besparen. We werken eraan bij vele ziekenhuizen, GGZ-instellingen, huisartsenorganisaties, in de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg. Lees hier meer over op onze website.