Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kwaliteitsindicatoren fysiotherapie zijn primeur’

De in 2017 ontwikkelde kwaliteitsindicatoren voor fysiotherapie bij COPD en lage rugpijn zijn door 1.400 fysiotherapeuten toegepast voor het evalueren van behandelingen.

Om de kwaliteit van fysiotherapie bij COPD en lage rugpijn te meten zijn in 2017 twee sets kwaliteitsindicatoren ontwikkeld. De uitkomsten van 5.000 behandelde patiënten met COPD zijn hiervoor met elkaar vergeleken. Dit geldt ook voor de resultaten van de behandeling van 72.000 patiënten met lage rugpijn.

Datasets toegepast

In de nu afgeronde tweede fase van het project hebben 1.400 fysiotherapeuten deze datasets toegepast bij het evalueren van de behandeling. Hiermee zijn kwaliteitsindicatoren ontwikkeld voor het vergelijken van uitkomsten tussen praktijken en fysiotherapeuten. Hiermee kunnen ze van elkaar leren, verder verbeteren en meer inzicht krijgen in variatie van resultaten van deze behandelingen.

Kwaliteit te vergelijken

Hierdoor is de kwaliteit van de gegeven behandelingen te vergelijken. Patiënten en verwijzers zoals de huisarts, kunnen zo een betere keuze maken voor een fysiotherapeut. Voor de beroepsvereniging KNGF en het praktijkregister voor fysiotherapie van SKF geven de resultaten aanleiding om deze set kwaliteitsindicatoren verder door te ontwikkelen in de kwaliteit-verbetercyclus van fysiotherapeuten.

Deze sets indicatoren zijn volgens IQ Healthcare een primeur in de fysiotherapie. Hiermee kan de fysiotherapeutische zorg verder worden verbeterd zodat de patiënt, verwijzers en zorgverzekeraars weten waar ze voor kiezen en welke kwaliteit ze mogen verwachten.

Pilot

Deze pilot is door de zorgverzekeraars (Innovatiefonds) De Friesland en CZ (Fonds) gesubsidieerd en samen met hen, het Longfonds, de Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten (NVVR) ‘de Wervelkolom’,  het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) en de Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF) vormgegeven onder leiding van IQ healthcare.

De resultaten van het onderzoek zijn te vinden in een managementsamenvatting voor lage rugklachten en COPD.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.