Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kwaliteitsregistraties essentieel voor verbeteren zorg’

Kwaliteitsregistraties zijn essentieel voor het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Structurele bekostiging ervan is noodzakelijk.

Dat zegt de Federatie Medisch Specialisten in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar het debat met minister Bruins over medisch-specialistische zorg en ziekenhuiszorg van 13 februari.

Meer inzicht

De kwaliteitsregistraties bieden gegevens van patiënten met dezelfde aandoening of behandeling, en dus meer inzicht in het zorgproces en hoe dit verbeterd kan worden, aldus de FMS. Deze informatie is niet alleen voor zorgprofessionals van belang, maar geeft ook keuze-informatie voor de patiënt. Bovendien zijn door de registraties vergelijkingen tussen ziekenhuizen mogelijk, en met deze informatie kan de kwaliteit van handelen en de patiëntveiligheid worden geoptimaliseerd.

In het Hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg is afgesproken dat in 2022 vijftig procent van de aandoeningen, die bij elkaar verantwoordelijk zijn voor het meeste gezondheidsverlies in Nederland, in uitkomstinformatie is voorzien. De Federatie schrijft in de brief dat structurele bekostiging van kwaliteitsregistraties dan wel noodzakelijk is.

Contracteren

De kwaliteitsregistraties bieden op de langere termijn mogelijk ook informatie voor het contracteren van zorg op basis van uitkomsten. De Federatie is van mening dat hierbij rekening gehouden moet worden met de kwaliteit van de stappen in het gehele zorgproces. Het samen beslissen in de spreekkamer omtrent de beschikbare opties, de medisch-inhoudelijke uitvoering van het behandeltraject, en ook het ‘medisch-technische resultaat’ spelen hierbij een rol.

Evenwichtige discussie

“Onze gezondheidszorg is gebaat bij een evenwichtige discussie over contracteren op basis van uitkomsten, gebaseerd op feiten en goed onderzoek, en met als uitgangspunt de zorg ook verder te doen verbeteren en patiëntveiligheid te waarborgen” zo schrijft de Federatie in de brief.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.