Omdat de verschillende kwaliteitsregistraties al jaren gegevens over de kwaliteit van zorg verzamelen, was het mogelijk om de (kwaliteit van) zorg die is geleverd in 2020 te vergelijken met die in voorgaande jaren. Aan de hand van data uit acht landelijke kwaliteitsregistraties hebben onderzoekers voor een breed scala aan diagnoses en behandelingen vastgesteld hoeveel patiënten in de verschillende jaren zijn gediagnosticeerd en behandeld. Zo maakten ze inzichtelijk of mensen langer moesten wachten voor een behandeling en of minder patiënten zijn behandeld dan voorheen.
De resultaten van het onderzoek zijn gebundeld in het SKR IMPACT Report.
Essentiële informatie
De covid-19-pandemie heeft het belang van goede registratie nadrukkelijk onderstreept, schrijft het bestuur van SKR. “Er kwam niet alleen informatie beschikbaar over de organisatie van IC-zorg, ook over de effecten van covid-19 op de reguliere zorg.”
“Kwaliteitsregistraties zijn bij uitstek geschikt om in deze situatie inzicht te geven in de gevolgen van veranderingen in de zorg. Ze meten continu hoeveel patiënten behandeld worden en hoe de zorg is ingericht. Ook meten ze de uitkomsten van de behandelingen en maken ze verschillen tussen zorgaanbieders inzichtelijk. Hierdoor kunnen aanbieders van elkaar leren en hun prestaties verbeteren. Zo leveren kwaliteitsregistraties essentiële informatie om de gezondheidszorg betaalbaar en schaalbaar te houden.”
Andere behandelkeuzes
“Tijdens de coronapandemie zijn er soms andere behandelkeuzes gemaakt, om overbelaste afdelingen te ontzien, maar vooral ook om kwetsbare patiënten niet in een situatie te brengen waarin een coronabesmetting fatale gevolgen zou kunnen hebben”, aldus Michel Wouters, die namens de SKR het onderzoek leidt, op de website van DICA.
Patiëntveiligheid
“Ondanks de hoge druk lijkt de patiëntveiligheid echter niet in het geding te zijn geweest; we zien over het algemeen geen stijging in complicaties of overlijden aan complicaties. Een grote prestatie van het ziekenhuispersoneel in Nederland, dat ondanks alle druk op de afdelingen en risico’s van coronabesmettingen veilige zorg is blijven leveren.”
Samenwerkingsplatform
De SKR is een samenwerkingsplatform van kwaliteitsregistraties en vertegenwoordigt 80 procent van de Nederlandse kwaliteitsregistraties. De SKR wil bijdragen aan kwaliteitsbewaking en -bevordering in de zorg door betrouwbare kwaliteitsinformatie aan te leveren.