Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwaliteitsslag in patiëntenvoorlichting met behulp van animatievideo’s

Het St Jansdal gaat patiënten voorlichten met behulp van animaties om hen nog beter voor te bereiden op een afspraak, behandeling of opname in het ziekenhuis. Uit onderzoek blijkt dat informatie beter onthouden wordt als het visueel ondersteund is en in begrijpelijke taal wordt uitgelegd.

“Met voorlichting via animaties kunnen onze patiënten zich nog beter voorbereiden”, zegt Leonie Boven, voorzitter van de raad van bestuur.  “Daarmee maken we een kwaliteitsslag in onze voorlichting.” Het ziekenhuis tekende hiervoor een meerjarig-contract met Indiveo. Dit bedrijf ontwikkelt zorganimaties.

Informatie bij afspraak

Afgelopen voorjaar werd er een proef gehouden bij de polikliniek MDL en orthopedie van het St Jansdal. Dit leverde positieve ervaringen op. Het St Jansdal voert deze vorm van patiënten communicatie nu stap voor stap door bij alle vakgroepen en afdelingen. Folders en animaties worden gelinkt aan de afsprakeninformatie in MijnStJansdal. Als iemand een afspraak krijgt, kan diegene direct de folder of animatie over het onderwerp bekijken. Ook komen de animaties op de website en is de tekst op papier verkrijgbaar voor patiënten die minder digitaal vaardig zijn.

Primeur

Eerder werd al bekend dat het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) deze video’s als eerste ziekenhuis in Nederland geïntegreerd aan biedt via communicatieplatform BeterDichtbij. CWZ gebruikte al langer op pilot-basis de animatiefilmpjes op de polikliniek longziekten om patiënten voor te lichten.

“Dat bevalt heel goed, de animaties zijn voor veel patiënten veel beter en duidelijker dan folders”, vertelt CMIO Anneke van Veen. Eerder bood het ziekenhuis de filmpjes aan via het elektronisch patiëntendossier en patiëntportaal MijnCWZ. Nu gebeurt dat ook via thuismonitoringsplatform Luscii en door een integratie in BeterDichtbij. Via die app hebben zorgverlener en patiënt contact met elkaar en kunnen patiënten nu dus ook direct animaties bekijken. Met dat laatste had CWZ een primeur te pakken.

Opmars van videovoorlichting

Ook in andere ziekenhuizen wordt videovoorlichting steeds meer ingezet. Zo werkt Isala met de inzet van video’s bij stomazorg met als doel patiënten sneller en meer zelfredzaam te maken ten aanzien van hun stoma. Het eerste resultaat liet een afname van het aantal patiënten zien dat na opname (langdurige) thuiszorg nodig heeft. Een aantal patiënten gaat zelfs na hun operatie zonder aanvullende thuiszorg naar huis.

Medisch Centrum Leeuwarden heeft videovoorlichting geïntegreerd in Epic. Voorheen werden alle endoscopie-patiënten fysiek ontvangen op een intake-spreekuur van 20 minuten, door een verpleegkundig specialist. Door de integratie komen patiënten niet meer fysiek naar het ziekenhuis voor deze intake, voorlichting en screening. Via het patiëntenportaal MijnMCL krijgen zij de informatie via video aangeboden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.