De nieuwe aanpak is een combinatie van zorg die gericht is op sneller herstel na een chirurgische ingreep en een methode die een patiënt optimaal voorbereidt op de operatie. In dit geval: de programma’s ERAS (enhanced recovery after surgery) en PREPARE.
Beweging en voeding
Laatstgenoemde houdt in dat patiënten voor de ingreep worden aangemoedigd hun conditie en voeding te verbeteren en mentale begeleiding wordt geboden. Na de operatie worden patiënten ertoe aangezet om zo snel mogelijk uit bed te komen en te bewegen. Ook mogen patiënten direct eten en drinken. Het was lange tijd standaard om na een complexe slokdarmkankeroperatie vijf dagen niet te eten en sondevoeding op te starten. “We hebben in ons onderzoek aangetoond dat het veilig is om patiënten direct te laten eten en drinken”, vertelt onderzoekster Laura Fransen.
Druk omlaag
De nieuwe aanpak levert goede resultaten op, zo blijkt uit haar onderzoek. Het leidt tot minder complicaties en een betere kwaliteit van leven. Ook de druk op de zorg neemt erdoor af: de opnameduur wordt korter, de kans op heropname op de IC neemt af en eenmaal uit het ziekenhuis hebben patiënten minder thuiszorg nodig.
Lange termijn
De kans is groot dat de positieve effecten ook doorwerken op de lange termijn, zegt Fransen, die op het onderzoek promoveert aan de Universiteit Utrecht. “We weten dat sommige dingen die we doen om na een operatie spoedig te herstellen niet alleen op de korte termijn werken. Er zijn aanwijzingen dat ze ook gelden voor de lange termijn. We blijven onderzoek doen om te leren hoe we mensen het beste kunnen helpen om na een operatie spoedig te herstellen en ervoor te zorgen dat ze zo gezond mogelijk blijven.”