Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beter herstel patiënt dankzij bijgesteld operatie-stappenplan

Verbeteringen in het stappenplan voor een slokdarmkankeroperatie leiden tot een kortere opnameduur en een lagere kans op heropname op de Intensive Care. Dat blijkt uit onderzoek van het Catharina Ziekenhuis. Onderzoekster Laura Fransen promoveert hier vandaag op aan de Universiteit Utrecht.
Sneller herstel patiënt
Foto: Mario Arango/Getty Images/iStock

De nieuwe aanpak is een combinatie van zorg die gericht is op sneller herstel na een chirurgische ingreep en een methode die een patiënt optimaal voorbereidt op de operatie. In dit geval: de programma’s ERAS (enhanced recovery after surgery) en PREPARE.

Beweging en voeding

Laatstgenoemde houdt in dat patiënten voor de ingreep worden aangemoedigd hun conditie en voeding te verbeteren en mentale begeleiding wordt geboden. Na de operatie worden patiënten ertoe aangezet om zo snel mogelijk uit bed te komen en te bewegen. Ook mogen patiënten direct eten en drinken. Het was lange tijd standaard om na een complexe slokdarmkankeroperatie vijf dagen niet te eten en sondevoeding op te starten. “We hebben in ons onderzoek aangetoond dat het veilig is om patiënten direct te laten eten en drinken”, vertelt onderzoekster Laura Fransen.

Druk omlaag

De nieuwe aanpak levert goede resultaten op, zo blijkt uit haar onderzoek. Het leidt tot minder complicaties en een betere kwaliteit van leven. Ook de druk op de zorg neemt erdoor af: de opnameduur wordt korter, de kans op heropname op de IC neemt af en eenmaal uit het ziekenhuis hebben patiënten minder thuiszorg nodig.

Lange termijn

De kans is groot dat de positieve effecten ook doorwerken op de lange termijn, zegt Fransen, die op het onderzoek promoveert aan de Universiteit Utrecht. “We weten dat sommige dingen die we doen om na een operatie spoedig te herstellen niet alleen op de korte termijn werken. Er zijn aanwijzingen dat ze ook gelden voor de lange termijn. We blijven onderzoek doen om te leren hoe we mensen het beste kunnen helpen om na een operatie spoedig te herstellen en ervoor te zorgen dat ze zo gezond mogelijk blijven.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.