Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Langdurige zorg neemt cliënt en zorgverlener onvoldoende mee in kwaliteitsbeleid

Aanbieders van verpleeghuiszorg en gehandicaptenzorg nemen de ervaring van cliënten onvoldoende mee bij kwaliteitsmetingen. Cliëntenraden worden niet betrokken, terwijl dit wel een eis is in de kwaliteitskaders. Zorgprofessionals zelf hebben vooral behoefte om ervaringen van een cliënt te horen; juist dit zorgt voor verbeteringen in de zorg. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Het Nivel heeft in opdracht van Zorginstituut Nederland onderzocht hoe en op welke manier cliëntrelevante uitkomsten inzichtelijk worden gemaakt binnen de langdurige gehandicaptenzorg en verpleeghuiszorg. Aanleiding voor het onderzoek waren signalen bij Zorginstituut Nederland over onduidelijkheid over het gebruik van werkwijzen en instrumenten hierbij.

Kwaliteitskaders

Uit het onderzoek van Nivel blijkt dat er een groot verschil is tussen de kwaliteitskaders en de praktijk. Er zijn veel verschillende manieren en instrumenten om kwaliteit van zorg die cliënten ervaren, inzichtelijk te maken. Bij de keuze voor een instrument wegen zorgorganisaties niet duidelijk mee hoe belangrijk dit voor een cliënt is. Cliëntenraden worden hierbij vaak niet betrokken, terwijl dit wel een eis is vanuit de kwaliteitskaders.

Zorgprofessionals horen graag van cliënten of naasten zelf hoe zij de kwaliteit van zorg hebben ervaren. Juist dit zorgt volgens zorgprofessionals voor verbetering van zorg op persoonlijk niveau. Voor zorgverbetering op team- en organisatieniveau is een terugkoppeling van kwaliteitsmetingen van de organisatie belangrijk. Dit gebeurt alleen niet altijd en zorgt ervoor dat zorgprofessionals niet de kans krijgen om mee te denken over hoe de zorg beter kan.

Feedback ontvangen

Uit het onderzoek bleek dat niet overal sprake is van een veilige sfeer en lerende cultuur. Daarbij gaat het om een sfeer waarin collega’s openstaan om te leren en feedback te ontvangen. Een open houding en elkaar vertrouwen speelt een belangrijke rol om te kunnen leren en verbeteren. Soms speelt onderlinge concurrentie een belemmering of zijn zorgprofessionals bang om op fouten te worden afgerekend.

Aanbevelingen

Lerende organisaties in de langdurige zorg vragen om investeringen in zorgprofessionals en in management, in de vorm van scholingen en tijd vrij maken om leren en verbeteren een structurele plek te geven. Ook zorgverzekeraars kunnen hier invloed op hebben, namelijk door in hun inkoop van zorg meer aandacht te besteden aan het belang van leren en verbeteren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.