Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Langer consult maakt huisarts en patiënt blij

In de regio Gorinchem loopt een pilot waarbij elf huisartsenpraktijken geen tien maar vijftien minuten voor een patiënt kunnen uittrekken. Huisartsen en patiënten zijn er blij mee.

De pilot bij samenwerkingsverband Huisarts en Zorg maakt onderdeel uit van het project Kwaliteit als medicijn. In het kader van dit project  is aan specialisten in het ziekenhuis en huisartsen gevraagd wat ze zouden willen veranderen in het kader van zinnige en zuinige zorg. De huisartsen kwamen hierop met de suggestie om meer tijd voor de patiënten te hebben.

Veelbelovend

De pilot, waarbij een standaardconsult geen tien maar vijftien minuten duurt, begon vijf jaar geleden met zeven praktijken, inmiddels nemen er elf deel. De resultaten zijn veelbelovend. De huisartsen halen meer plezier en voldoening uit hun werk. En net zo belangrijk: patiënten zijn tevredener. De Net Promoter Score, die op een schaal van min 100 tot plus 100 aangeeft of klanten een organisatie zouden aanbevelen, is bij de huisartsen in de regio Gorinchem vijftien punten gestegen. Voor de start van de proef was deze 46, na één jaar 61. Het gemiddelde  in Nederland is 47.

Besparingen

Consulten van vijftien minuten zijn natuurlijk duurder, omdat er meer formatie huisartsen nodig zijn bij gelijkblijvende patiëntenaantallen, maar de besparingen die optreden compenseren de hogere prijzen. Angela Vermeulen, algemeen directeur bij Huisarts en Zorg: “Het aantal verwijzingen naar de tweede lijn is met 6 procent gedaald. Als een huisarts tijd heeft om door te vragen, blijkt in de praktijk regelmatig dat een verwijzing niet nodig is. Ook het aantal röntgenaanvragen is met 6 procent gedaald.”

Eenvoudige klachten

In de meeste deelnemende praktijken is twee keer per dag ruimte gecreëerd in het spreekuur voor eenvoudige klachten, de consulten duren dan vijf minuten. Vermeulen: “Het gaat dan bijvoorbeeld om patiënten die een plekje willen laten beoordelen of even naar hun longen willen laten luisteren. Om ze ondanks het korte consult toch het gevoel te geven dat ze de tijd hebben, werken de huisartsen tijdens die korte spreekuren met een tweekamersysteem.  In beide kamers is een patiënt met een assistente. De patiënt kan zich dan rustig uit- en aankleden en de dokter loopt alleen binnen voor de snelle beoordeling.”

Meest geschikt

De assistentes overleggen aan de telefoon welk consult voor welke patiënt het meest geschikt is. Er is behalve de consulten van vijf en vijftien minuten ook de mogelijkheid een consult van een half uur aan te vragen. Vermeulen: “De assistentes hebben bij de telefoon een lijst hangen waarop ze kunnen zien welke klacht zich leent voor welk consult, maar we maken de afspraak natuurlijk altijd in overleg met de patiënt.

Blijvende verandering

Vermeulen kijkt naar de toekomst. “We blijven meten. In juli gaan we kijken of de cijfers in de nieuwe en de bestaande praktijken nog steeds zo’n rooskleurig beeld laten  zien.”

Het project loopt alleen dit jaar nog. Vermeulen hoopt dan genoeg cijfers te hebben om een blijvende verandering te onderbouwen richting de zorgverzekeraars.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.