Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Langer leven door gepersonaliseerde zorg

Met precisiegeneeskunde, ofwel zorg die specifiek is afgestemd op het individu, kunnen Nederlanders drie tot zeven levensjaren in goede gezondheid winnen. Dat blijkt uit onderzoek van Gupta Strategists.

Er komen volgens het adviesbureau voor organisaties in de zorgsector ‘steeds meer, steeds preciezere diagnose- en behandelopties gericht op individuele kenmerken van patiënten’. Een vergelijking van de huidige diagnose- en behandelstandaarden met de modernste diagnostische en therapeutische mogelijkheden, laat zien dat vooruitgang op het gebied van precisiegeneeskunde verwacht wordt over alle ziektegroepen. Een positieve ontwikkeling, melden de onderzoekers. Uit het onderzoek ‘n=1, a new paradigm‘ blijkt dat de ziektelast erdoor zou dalen met 15 tot 30 procent, wat zich volgens Gupta vertaalt in drie tot zeven gewonnen gezonde levensjaren.

Barrières

Een aantal barrières staan deze gezondheidswinst in de weg, meldt Gupta. De onderzoekers noemen er zes:

1) het genereren van bewijslast voor precisiegeneeskunde;
2) het verzamelen van data;
3) het combineren en gebruiken van data;
4) het vertalen van data naar beslisondersteuning;
5) het vergroten van het vertrouwen bij bevolking en behandelaren;
6) het aansluiten van de economische kaders binnen de gezondheidszorg bij precisiegeneeskunde.

Gupta Strategists vindt dat ‘we als maatschappij veilige en grootschalige dataverzameling een grotere prioriteit moeten maken’. Het is volgens de onderzoekers van belang dat de Nederlandse burgers en zorgverleners overtuigd raken van de waarde van het delen van persoonlijke data. “De overheid heeft een belangrijke rol in het aanpassen van de wetgeving en de economische kaders om deze beter te laten aansluiten bij het dynamische en gepersonaliseerde karakter van precisiegeneeskunde.”

PHC Catalyst

PHC Catalyst, een recent opgerichte stichting bestaande uit betrokken professionals die de transitie naar personalized healthcare willen versnellen, gaf opdracht voor het onderzoek. Hoogleraar dr. Paul Iske, voorzitter van de stichting: “Dankzij nieuwe technologieën, big data en kunstmatige intelligentie kunnen we de gezondheidssituatie en risico’s van individuele patiënten gedetailleerder in kaart brengen. De analyse van die data leidt tot nieuwe inzichten waarmee we ziektes beter gaan begrijpen, onderzoek efficiënter wordt, behandelingen gepersonaliseerd worden en de gezondheidszorg duurzaam wordt.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.