Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lego helpt kinderen in het ziekenhuis om zich te uiten

Een vraag als: ‘Hoe gaat het met je?’ is voor kinderen best een moeilijke vraag om te beantwoorden. Kinderverpleegkundigen Anne van Zwam en Emmy Hendriksen van Ziekenhuis Rivierenland ontwikkelden daarom de Lego Lat: een hulpmiddel waarmee kinderen makkelijker aan kunnen geven hoe ze zich voelen.

Voorheen moesten kinderen met een cijfer aangeven hoeveel pijn ze hadden. Hendriksen: “We vinden het belangrijk om juist niet te praten over ‘pijn’, maar over hoe een kind zich voelt.” Op de Lego Lat staan zes Lego-poppetjes met verschillende gezichten. De verpleegkundigen vragen de kinderen om zelf aan te wijzen welke gezichtsuitdrukking op het poppetje hun gevoel het best weergeeft. Hierdoor voelen kinderen dat ze zelf de controle hebben. Het geeft hen meer rust, merken de verpleegkundigen.

Juiste behandeling

De Lego Lat helpt ook om een kind beter te begrijpen, vertelt Van Zwam: “Door goed te kijken naar kinderen en te luisteren naar wat ze zeggen, kunnen we de juiste behandeling en eventuele pijnstilling bieden. We vragen ook aan de kinderen wat ze nodig hebben om zich beter te voelen. Misschien dat ze willen slapen of juist zin hebben om te spelen.”

Groot succes

De kinderen reageren enthousiast op de Lego-poppetjes. De lat wordt nu vooral gebruikt bij kinderen vanaf vijf jaar die zijn opgenomen op de verpleegafdeling kind & Jeugd of op de dagopname. Maar er zijn plannen om het ook op andere afdelingen te gebruiken, zoals op de Spoedeisende Hulp. De uitvinders van de Lego Lat zijn er trots op dat hun methode de zorg voor de kinderen heeft verbeterd. “Het is leuk en uitdagend om naast je werk als verpleegkundige iets extra’s te doen om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. De Lego Lat spreekt enorm aan tot de verbeelding en ondersteunt in de zorg die we bieden. Het is een mooie toevoeging aan onze kinderafdeling.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.