Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leren van goede voorbeelden: 12 verbeterprojecten van start

De vertaling van het Safety-II gedachtegoed naar de klinische praktijk staat nog in de kinderschoenen. Om de toepassing en werkbare elementen op een rij te zetten, zijn twaalf projecten gestart naar het verbeteren van de patiëntveiligheid. Leren van goede voorbeelden vormt daarin de rode draad.
uitkomstensets, programma uitkomstgerichte zorg, vbhc, uitkomstgerichte zorg, waardegedreven zorg, samen beslissen,

De zorg in ziekenhuizen en zelfstandige behandelklinieken wordt steeds complexer, waardoor het belang van patiëntveiligheid toeneemt. Binnen de Safety-I aanpak wordt de patiëntveiligheid verbeterd door te leren van ongewenste uitkomsten. Om ook van successen te leren, is het Safety-II principe geïntroduceerd. Daarbij wordt de patiëntveiligheid vergroot door te focussen op aanpassingsvermogen en veerkracht van professionals in de context waarin zij werken. Hierbij wordt niet de afwezigheid, maar aanwezigheid van veiligheid onderzocht. “Hoewel Safety-II vrij uitvoerig theoretisch is beschreven, staat de vertaling naar de klinische praktijk nog in de kinderschoenen”, aldus ZonMw.

Tijd voor Verbinding

Hoe wordt Safety-II toegepast en wat zijn de werkzame en werkbare elementen van Safety-II? Dat gaan twaalf projecten in de dagelijkse praktijk onderzoeken. Daarvoor ontvangen de onderzoekers een subsidie vanuit het ZonMw-programma Safety-II en veiligheidsergonomie. Het programma is onderdeel van het landelijke programma Tijd voor Verbinding, dat gericht is op het verbeteren van patiëntveiligheid in de medisch-specialistische zorg.

Het doel is om uiteindelijk alle geleerde lessen uit deze projecten te bundelen, zodat meerdere ziekenhuizen en zelfstandige behandelklinieken met het Safety-II gedachtegoed aan de slag kunnen om zo de veiligheid voor hun patiënten te vergroten. Zo voert Radboudumc een actieonderzoek uit naar het ontwikkelen van mindful gewoontes in de visitepraktijk op de kinderafdeling en onderzoekt HagaZiekenhuis de succesfactoren van teamcommunicatie en wensen van patiënten in het diagnostisch proces op de spoedeisende hulp. “Sommige projecten passen geleerde lessen toe uit eerdere projecten over Safety-II . Andere projecten toetsen de principes van Safety-II in een nieuwe context”, aldus ZonMw.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.