De zorg in ziekenhuizen en zelfstandige behandelklinieken wordt steeds complexer, waardoor het belang van patiëntveiligheid toeneemt. Binnen de Safety-I aanpak wordt de patiëntveiligheid verbeterd door te leren van ongewenste uitkomsten. Om ook van successen te leren, is het Safety-II principe geïntroduceerd. Daarbij wordt de patiëntveiligheid vergroot door te focussen op aanpassingsvermogen en veerkracht van professionals in de context waarin zij werken. Hierbij wordt niet de afwezigheid, maar aanwezigheid van veiligheid onderzocht. “Hoewel Safety-II vrij uitvoerig theoretisch is beschreven, staat de vertaling naar de klinische praktijk nog in de kinderschoenen”, aldus ZonMw.
Tijd voor Verbinding
Hoe wordt Safety-II toegepast en wat zijn de werkzame en werkbare elementen van Safety-II? Dat gaan twaalf projecten in de dagelijkse praktijk onderzoeken. Daarvoor ontvangen de onderzoekers een subsidie vanuit het ZonMw-programma Safety-II en veiligheidsergonomie. Het programma is onderdeel van het landelijke programma Tijd voor Verbinding, dat gericht is op het verbeteren van patiëntveiligheid in de medisch-specialistische zorg.
Het doel is om uiteindelijk alle geleerde lessen uit deze projecten te bundelen, zodat meerdere ziekenhuizen en zelfstandige behandelklinieken met het Safety-II gedachtegoed aan de slag kunnen om zo de veiligheid voor hun patiënten te vergroten. Zo voert Radboudumc een actieonderzoek uit naar het ontwikkelen van mindful gewoontes in de visitepraktijk op de kinderafdeling en onderzoekt HagaZiekenhuis de succesfactoren van teamcommunicatie en wensen van patiënten in het diagnostisch proces op de spoedeisende hulp. “Sommige projecten passen geleerde lessen toe uit eerdere projecten over Safety-II . Andere projecten toetsen de principes van Safety-II in een nieuwe context”, aldus ZonMw.