Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leren van voorlopers: 2019

In het najaar van 2019 starten acht voorloperprojecten met subsidie vanuit de stimuleringsregeling 'Transparantie over de kwaliteit van zorg'. Het thema van dit jaar is het gebruiken van uitkomstinformatie voor samen beslissen in ketens in de curatieve zorg.

De subsidieregeling ‘Transparantie over de Kwaliteit van Zorg’ stimuleert projecten gericht op het voor patiënten beter vindbaar en begrijpelijk maken van informatie over de kwaliteit van zorg. De subsidie loopt tot 2022 en richt zich ieder jaar op een specifiek thema.

Veertig consortia

In totaal hebben veertig consortia van zorgpartijen en patiëntenverenigingen een projectvoorstel gedaan.  Daarvan zijn eind juni 2019 acht voorstellen goedgekeurd.  In totaal is er voor dit thema € 5,75 miljoen ter beschikking gesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Eigen kracht

Na afloop van de subsidieperiode van twee jaar moeten projecten op eigen kracht kunnen worden voortgezet. De opgedane kennis en bereikte resultaten moeten landelijk worden gedeeld en toegankelijk worden gemaakt zonder winstoogmerk.

In 2018 werden zestien voorloperprojecten aangewezen. Het thema was het inzetten van uitkomstindicatoren in het proces van samen beslissen tussen artsen en patiënten.

De acht projecten van 2019 stellen zich de komende weken voor op Qruxx.nl.

  1. Samen vooruitkijken
  2. Empower2Decide
  3. Key4OI-Kompas
  4. Win-win voor patiënten bij lage rugklachten
  5. Samen beslissen met uitkomstinformatie in multidisciplinaire ggz-ketens
  6. Samen beslissen over optimale behandeling bij nierfunctievervanging op basis van zorgdata en patiëntvoorkeuren’
  7. ‘Samen beslissen bij genderaanpassende chirurgie voor transmannen’
  8. Transmurale toepassing van keuzehulpen voor Samen Beslissen in de curatieve zorgketen door patiënt, huisarts en medisch specialist’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.